İsviçre’nin Zürih kentinde Kürt Film Etkinlikleri başladı. Rojhilatlı Rahim Zahibi’nin yönetmenliği yaptığı ‘Nanê Pîroz’ ve Xelîl Sehrager’in yönetmenliğini yaptığı Dartaş filmlerinin gösterimi ile başladı
İsviçre’nin Zürih kentinde Populaire Film Clup, Zürich Rojava Komitesi, Zürich Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Zürich Beritan Kadın Meclisi tarafından düzenlenen Kürt Film Etkinlikleri, Rojhilatlı Rahim Zahibi’nin yönetmenliğini yaptığı “Nanê Pîroz” ve Xelîl Sehrager’in yönetmenliğini yaptığı Dartaş filmlerinin gösterimi ile start aldı. Kurdistan’ın 4 parçaya ayrılmasının 100. yılı etkinlikleri kapsamında yapılan etkinlik bir ay sürecek.
Etkinlik hazırlık komitesi, yaptığı yazılı açıklamada Kürt sorununun ve Lozan Antlaşması ile 4 parçaya ayrılan Kurdistan sorununun çözümü için aktif bir alan açmaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Kasım-Aralık döneminde Populaire, Rojava Komitee Zürich, Dem-Kurd Zürih ve Beritan Kadın Meclisi olarak Kürtçe film programı sunuyoruz. Amaç, film izlemeyi politik bir eylem olarak yeniden canlandırmak ve bilginin paylaşıldığı, tartışıldığı ve organize edildiği aktif bir alan yaratmaktır” dedi.
‘Kürt yönetmenlerin filmleri gösterilecek’
Yapılan açıklamada, “Kurdistan bölgesi Türkiye, İran, Irak ve Suriye olmak üzere dört devletin sınırları içinde kaldı. Kürtçe adıyla Rojava olarak bilinen Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 2012 yılında Suriye iç savaşının bir sonucu olarak kuruldu ve 2014 yılında DAİŞ ile mücadelesi uluslararası ilgi gördü. Bu yıl, Türk milliyetçileri ve Birinci Dünya Savaşı’nın galip güçleri tarafından sömürgeleştirilmesini öngören Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü kutlandı. O tarihten bu yana Kürtler, Araplar, Süryaniler, Keldaniler, Ermeniler, Çerkesler ve Êzidîler soykırıma, asimilasyona ve katliamlara maruz kaldı. Seçilen altı belgeselin amacı tarihsel ve güncel durumu göstermektir.
Bu film ayının ortak konusu, filmlerin birleştirilmesi yoluyla sınırların aşılması olacak; her bölgeden bir film seçilecek. Festivalde, Kürt mücadelesini farklı açılardan aydınlatan, kültür, direniş, feminizm ve anti-faşizm konularına odaklanan Kürt yönetmenlerin filmleri gösterilecek.”
Gösterilecek filmler
Belgeselci Rahim Zabihi’nin kolberlerin yaşamlarını konu aldığı Nanê Piroz, Xelil Sehrager’in mayınlar nedeniyle bacaklarını kaybedenler için bir marangozun yaşamını anlatan Dartaş, Dağ sinemasının öncü isimlerinden Dersim Zerevan’ın PKK’nin öncü kadroların Sakine Cansız’ın yaşamını anlatan Sara-Hep Kavgaydı Yaşamı, Ekrem Heydo’nun Rojava devrimini anlatan My Paradise, Veysi Altay’ın Cumartesi kayıplarının hikâyesini anlattığı Bîr ve Şêro Hinde’min Şengal ve Êzîdileri anlatan Love in the Face of Genocide adlı filmler bir ay boyunca seyirci ile buluşacak.
Etkinlik kapsamında film gösterimi sonrasında yönetmenler halkla filmleri üzerine konuşacak. 25 Kasım’da gösterilecek Sara filminin gösteriminden sonra Zürih Beritan Kadın Meclisi Kadına Şiddet Karşı Mücadele günü nedeniyle özel bir söyleşi gerçekleştirecek.
DIŞ HABERLER