Kerbela’da Hz. Hüseyin ile birlikte susuz bırakılarak katledilen 72 kişi için tutulan 12 İmam Orucu’nun sona ermesiyle birçok kentte Aleviler aşure dağıttı. Aşure dağıtımı sırasında tüm inançlara özgürlük istendi
Alevilerin matem ayı olarak bilinen Muharrem ayı bütün Aleviler için yas ayıdır. Kerbela’da Hz. Hüseyin ile birlikte susuz bırakılarak katledilen 72 kişi için tutulan 12 İmam Orucu (Muharrem) sona erdi. Aleviler, matem orucu sonrası cemevlerinde biraraya geldi. Başta Dersim olmak üzere birçok kentte Aşure dağıtıldı. Dersim Seyit Rıza Meydanı’nda ve Hozat’ta bulunan Ağuçan Ocağı Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Muharrem ayı vesilesiyle Munzur Bakımevi’nde aşure dağıtıldı. İstanbul’da da birçok ilçede aşure verildi. Göztepe’de bulunan Şahkulu Dergahı’nda Dede Musa Güzel tarafından gülbank verildikten sonra aşureler dağıtıldı. Aynı zamanda Esenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Cemevi de aşure dağıtıldı. Çok sayıda yurttaşın bir araya geldiği Aşureye HDP Milletvekili Dilşat Cambaz ile partisinin ilçe yönetimi ile ve CHP ilçe yönetimleri katıldı. İzmir’de Alevi dernekleri Aliağa, Balçova, Çiğli, Buca ve Narlıdere başta olmak üzere birçok ilçede aşure dağıtıldı. Cem evlerinde düzenlenen aşure etkinliğine parti üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda Alevi yurttaş katıldı. Aliağa PSAKD Helvacı Şubesi’nce düzenlenen etkinlikte yapılan konuşmalarda Kerbelaların hiç bitmediği belirtilerek Dersim, Maraş, Sivas, Gazi, Gezi, Suruç ve Ankara’da yaşanan katliamlara dikkat çekildi.
İnançlara özgürlük istendi
Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi’nde de aşure etkinliği düzenlendi. Etkinliğe KESK, HDP, HDK, EMEP, CHP il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Etkinliğe HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan şu mesajı okundu. Kurtulan, tüm inançların birlikte özgürce yaşamasını diledi. Ankara’nın DAD Mamak Şubesi Ana Fatma Cemevi’nde verilen aşure lokmasına HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün yanı sıra HDP, EMEP İHD, DAD, HBVKD, Eğitim- Sen’liler, Tuzluçayır Kadın Dayanışması Derneği ve çok sayıda yurttaş katıldı. Aşurede, PSAKD Eski Mamak Şube Başkanı Mustafa Demirtaş, ‘Zalimin zulmüne karşı Nesimiler, Pir Sultanlar kendilerini gösterdiler ve zamanımızda ise Mahirler, Denizler bu zalimin düzenine karşı savaştı hepsi de İmam Hüseyin’in saadetinde bütün devrim şehitlerimizi saygı ile anıyoruz’ dedi. Öte yandan, Almaya’nın Köln’de bulunan Hacı Bektaş-ı Veli Alevi Cemevi’nde Aşure cemi yapıldı ve lokma dağıtıldı.
Matem orucu nedir?
Alevilerin matem ayı olarak bilinen Muharrem ayı bütün Aleviler için yas ayıdır. Kurban Bayramı’ndan 20 gün sonra başlayan Muharrem ayı, 680’de Kerbela’da Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç, aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır. Aleviler, Muharrem ayında kimi yerlerde 10, kimi yerlerde de 12 gün oruç tutarlar. Bu yıl 7-8-9 Eylül’de Masum-u Pak Orucuyla başlayan On İki İmam Orucu, 10 Eylül’de Ana Fatıma ve 11- 22 Eylül arasında ise On İki İmam Orucu tutulur. 23 Eylül de ise On iki İmamlar’in ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure pişirilerek canlara pay edilir. Alevilerde sahur olmadığı gibi oruç açarken belirlenmiş bir saat yoktur. Ne yenirse gece yarısından önce yenir. Aleviler oruç açarken top sesi, ezan sesi gibi işaretler beklemezler, güneş batınca oruçlarını açarlar. Görkemli sofralar da kurulmaz. Oruç süresince de (12 gün boyunca) düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela Şehitleri’nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay, kahve, meşrubat, meyve suyu, ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır).
Alevi mahallesinde ‘korsan’ ezan hoparlörü!
İstanbul Şişli ilçesi Ayazağa mahallesindeki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ayazağa Cemevi’nin bulunduğu bölgeye 5 ayrı hoparlör bağlandı. Yönleri cemevine çevrilen hoparlörlerden yüksek ses seviyesiyle ezan yayını yapılmaya başlanması üzerine Cemevi Başkanı Celal Özer ve mahalle sakinleri sesin ayarlanması için müftülüğe ve Şişli Belediyesi’ne başvurdu. Cumhuriyet’ten İlayda Kaya’nın haberine göre, her iki kurum da asılan hoparlörlerin kendilerini ile ilgisi bulunmadığını açıklarken, yaşanan durum mahallede tedirginlik yarattı.
İSTANBUL/PİRHA