Cumartesi Anneleri, bu hafta Siverek’te gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Adnan Bağça’nın akibetini sordu. Bağca’nın ağabeyi Mustafa Bağça, “Bizlere sadece kemiklerimizi versinler” dedi
Gözaltında kaybedilen, faili meçhul cinayete uğrayan yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle eylemlerini sürdüren Cumartesi Anneleri, 795’inci eylemini de koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Urfa’nın Siverek ilçesinde taksi şoförlüğü yaparken 11 Haziran 1990 tarihinde gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Adnan Bağça’nın (32) akıbeti soruldu. Diyabakır’da ise, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 593’üncü haftasında 25 yıl önce gözaltında kaybedilen Hacı Ahmet Er’in akıbeti soruldu.
‘Bizlere sadece kemiklerimizi versinler’
Adnan Bağca’nın ağabeyi Mustafa Bağça, kardeşinin akıbetiyle ilgili verdikleri mücadeleyi anlatarak, bugüne kadar hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Ağabey Bağça, Türkiye’de verdikleri mücadelenin sonuç alınmaması üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduklarını oradan da her hangi bir sonuç alamadıklarını aktardı. Devletten bir şey istemediklerini sözlerine ekleyen Bağça, “Bizlere sadece kemiklerimizi versinler. Ziyaret edebileceğimiz bir mezarımız olsun, başka da bir şey istemiyoruz” dedi.
‘Kardeşin elimizde, başka bir şey sorma’
Cumartesi Anneleri adına bu haftaki açıklama metnini Cumartesi İnsanlarından Zeynep Görmek Yukarıgöz okudu. Adnan Bağca’nın 4 çocuk babası olduğunu ifade eden Yukarıgöz, Bağça’nın Siverek’te taksicilik yaptığını ve 11 Haziran 1990 tarihinde kendisini yolcu olarak tanıtan bir kişiyi 56 DA 423 plakalı otomobili ile götürmek üzere taksi durağından ayrıldığını anımsattı. Bağça’nın akşam eve dönmemesi üzerine ailesinin oğullarını aramaya başladığını söyleyen Yukarıgöz, bunun üzerine Siverek Emniyet Müdürlüğü’ne başvuran ağabeyine, “Kardeşin elimizde, başka bir şey sorma” denilerek gönderildiğini belirtti. Yukarıgöz, ağabeyinin ertesi gün tekrar gittiği emniyette ise, “Sana yanlış bilgi verilmiş. Kardeşinin akıbeti hakkında bilgimiz yok” denildiğini söyledi.
Aracı sahte evraklarla satılmış
Bağca ailesinin “Bu olayı araştırmaktan vazgeçmezseniz başınıza geleceklerden kendiniz sorumlusunuz” diye tehdit edildiğini de vurgulayan Yukarıgöz, ailesinin olaydan 1 buçuk yıl sonra Adnan Bağca’nın kullandığı otomobile Batman’da ulaştığını aktardı. Otomobilin sahte evrakla bir kişiye satıldığını, satışı yapan kişilerin tespit edilmesi üzerine ailenin savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu sözlerine ekleyen Yukarıgöz, olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındığını kaydetti. Ancak araya JİTEM komutanı Cem Ersever girmesiyle gözaltına alınan kişilerin serbest bırakıldığını söyleyen Yukarıgöz, otomobilin ise aileye teslim edilmediğini belirtti.
‘Etkin bir soruşturma yürütülsün’
2011 yılında eski özel harekat polislerinden Ayhan Çarkın’ın konuyla ilgili itiraflarının basına yansıdığını vurgulayan Yukarıgöz, “Çarkın, içerisinde yer aldığı ekibin bölgede görev yaptığı dönemde gerçekleşen katliamlar ve cinayetler hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında Adnan Bağça’nın kaybedilmesi de vardı” diye belirtti. İç hukuktan sonuç alamayan ailenin, 2011 yılında AİHM’e başvurduğunu ifade eden Yukarıgöz, “Gözaltında kaybedilişinin 30’uncu yılında Adnan Bağça dosyasında maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını ve suçun faillerinin hakkaniyete uygun cezalandırılmasını istiyoruz. Etkin bir soruşturma başlatılması için adli makamları göreve çağırıyoruz” dedi.
Diyarbakır
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD), “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 593’üncü haftası gerçekleştirildi. İHD Diyarbakır Şubesi’nin hazırladığı bir videoyla gerçekleştirilen eylemde İHD Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 15 Ağustos 1995’te gözaltında kaybettirilen Hacı Ahmet Er’in akıbetini sordu.
HABER MERKEZİ