Türkiye’nin bir çok noktasından İstanbul’a gelen mültecilerin sınıra taşına bilmesi için kentin merkezinde tam anlamıyla mülteci pazarı kurulmuş durumda
Rusya desteğindeki Suriye ordusunun ülkenin İdlib kentine yönelik operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu 40’tan fazla askerin hayatını kaybetmesi üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “sınırı açtık” açıklamasının ardından on binlerce mülteci ücretsiz otobüslerle sınıra taşındı.
Yunanistan’ın geçişlere izin vermemesi üzerine sınırdan geri dönmek isteyen mültecilerin jandarma tarafından kurulan bariyerle geri dönüşleri engelleniyor.
İstanbul’dan Edirne’ye, Pazarkule Sınır Kapısı’na gitmek isteyenler için kentin belli noktalarında otobüsler sırada bekliyor. Bu yerler arasında Aksaray ve Zeytinburnu meydanları da var. Aksaray meydanında otobüs firmaları tarafından kurulan standın başında bekleyen çalışanların yanına yaklaşan bazı mülteciler, yarım yamalak Türkçe ile çalışanlarla pazarlığa girişiyor. Standa yanaşan bir mülteci cebindeki paraları çıkarıp, tekrarladığı “garanti, polis” sözcükleri ile derdini anlatmaya çalışıyor.
Ltobüs firması çalışanları ise, polislerin kendilerine yardımcı olduğunu söyleyip, geçişin garanti olduğu konusunda ikna etmeye çalışıyor gelen mültecileri.
Türkiye’nin koşullarından rahatsızlar
Meydanda bekleyen Ahmet de sınıra geçmek isteyenler arasında. Kuzey Suriye kenti Qamişlo’dan üç ay önce Türkiye’ye gelen Ahmet, yüzünün görünmemesi şartıyla konuşmayı kabul etti. Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında sınıra gitmek için beklediğini belirten Ahmet, Türkiye’de iş olanaklarının az olduğunu, çalışma koşullarının insani olmadığını dile getirerek, bundan ötürü Avrupa’ya gitmek istediğini söyledi.
Haseke kentinden gelen Muhammed Said de, Erdoğan’ın açıklamaları ardından sınıra gitmeye karar verdiğini belirtti. Türkiye’de kendilerine kötü muamele yapıldığını dile getiren Said, daha önce de gitme girişimlerinde bulunduğunu ancak Yunanistan güvenlik güçleri tarafından geri çevrildiğini söyledi.
Güvenli yerler var
Zeytinburnu Meydanı ise, mültecilerin toplama kampına dönüşmüş durumda. Gruplar halinde bir arada duran gençler sınıra geçmek için bekliyor. Transporter model arabalarıyla meydanın etrafında duran şoförler ise, ilk günlerde istedikleri ücreti yarıya indirerek gençleri sınıra götürmek için ikna turunda. Kendini “bir dernek yöneticisi” olarak tanıtan ve uzun süre önce Afganistan’dan Türkiye geldiğini söyleyen kişi ise, sınırların güvenli geçiş noktalarını bildiğini ve belli bir miktar karşılığında gençleri götürdüğünü ifade ediyor.
Grup halinde dolaşan gençlerden Afganistanlı Ferhat Ekber, ilk gün sınıra gittiğini ancak geri çevrildiğini belirtti. Türkiye’de şartların zor olmasından dolayı gitmek istediğini söyleyen Ekber, geri çevrilme esnasında Yunanistan polislerinin parasına ve telefonuna el koyduğunu anlattı.
Jandarma izin vermiyor
Bekleyenler arasında onlarca aile de var. Torbalara, poşetlere ve sırt çantalarına sığdırdıkları eşyalarıyla bekleyen ailelerin arasında henüz birkaç aylık bebekler, 7-8 yaşlarında çocuklar da bulunuyor. Meydana serdikleri kartonların üstünde ailesi ile birlikte iki gece geçirdiklerini söyleyen Ali, iki yıl önce Afganistan’dan Türkiye gelmiş.
Ailece Türkiye’den gitmek istediklerini belirten Ali, bir yandan da bulundukları meydanda ailesinin başına bir iş gelmesinin kaygı ve korkusu içerisinde olduğunu dile getiriyor. Türkiye’de iş olanakların olmadığını ve zorluklar yaşadıklarını söyleyen Ali, “Çocuklarım ve annemle birlikte yaşıyorum. Bir evim yok, iki senedir buradayım. Cumhurbaşkanı kapıyı açtığını söyleyerek ‘siz gidin’ dedi. Ama Yunanistan kapıları kapalı. Nereye gideyim, para yok. Kırıkkale’den geldim buraya, geri dönmek istiyorum ama jandarma geri gitmeme izin vermiyor” diye konuştu.
Kaynak: MA