Maden şirketleri, doğal yaşama zarar vermeye devam ediyor. Gümüşhane’nin Karamustafa köyündeki madende borunun patlaması sonucu zehirli kimyasallar dere suyuna karıştı
Gümüşhane’nin Karamustafa köyü sınırları içinde kalan ve ‘Yıldızlar SSS Holding’e ait olan bakır madeninde bozundurma (ayrıştırma) tankından atık barajına taşıma yapan borunun patlaması sonucu zehirli kimyasal içeren atık sular dereye karıştı. Maden ocağı çalışanlarının 2 saat içinde atık suların dereye karışmasını engellediği belirtilirken köylülerden dere suyunu kullanmamaları istendi.
Eti Gümüş’ün de sahibi olan holdingin Kütahya’da bulunan tesisinde atık havuzlarının yıkılması sonucu büyük bir ekolojik yıkım yaşanmıştı. Geçtiğimiz haftalarda Koza Altın Madeni’nde de atık havuzundan sızan sularla 200 kişiyi aşkın yurttaşın zehirlendiği duyurulmuştu.
Valilik açıklaması
Maden işletmesinde cevher zenginleştirmek için yapılan siyanür liçi sonrası atık barajına gönderilen ve yüksek miktarda ağır metal içerikli atık çevreye yayılarak Karamustafa Deresi’ne ulaşmış durumda. Gümüşhane Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Derede oluşan kirliliğin hangi boyutta olduğu ve oluşturabileceği etkiler yönünden detaylı incelemelere başlandığı, gerekli tüm tedbirlerin ilgili kurumlar tarafından alındığı, vatandaşlara da gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı ve yasal açıdan da yapılması gereken işlemler tesis ediliyor” denildi.
‘Dereye aktığını gördük’
Karamustafa Köyü Muhtarı Tuncer Çelik, atıkların dereye aktığını gördüklerini belirterek “Eğer bunun insan sağlığına zarar verici bir durumu yoksa bozdurma barajının ne gereği var, direk dereye akıtsınlar. Bölgede yapılan tarımsal ürünler ne olacak? İnsanlar bu ürünleri gönül rahatlığıyla nasıl tüketecek, derede ki balıklar yaşamlarını nasıl sürdürecek” dedi. Önceki yıllarda da benzer sorunların yaşandığı madende önlemlerin yetersiz olduğu belirtiliyor. Siyanür ve benzeri ağır metallerin dereye karışmasıyla birlikte bu suların Torul Barajı’na ulaşabileceği ve bu nedenle su kullanımının durdurulması gerektiği belirtiliyor.
Zehir kente dönüştü
Gümüşhane’deki Koza Altın’a ait siyanür havuzlarının yakınındaki Dibekli köyünde bundan 10 gün önce 120 kişinin siyanürden zehirlendiği duyurulmuştu. Altın madeni ile aynı havzada yer alan Harşit Çayı’nda da yurttaşların zehirlenmesinden 1 hafta önce toplu balık ölümleri yaşanmıştı. Bu gelişmeyle ilgili konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, “Bugün yaşananları 10 yıl önce ortaya koymuş ve uyarılarda bulunmuştuk. Ancak halkın bu konuda duyarlılığını ortaya çıkarmayı başaramadık. Gümüşhane’deki siyanürlü altın işletmesi ve bölgemizde projelendirilen bütün işletmelerin acilen durdurulması gerekmektedir. Bu konuda 20 yıldır örgütsel çalışma yapanlar olarak bunu söylüyoruz” diye belirtmiş ve Gümüşhane’nin zehir kente dönüşmeye başladığını ifade etmişti.
Yürü ya kulum denmiş
3S Madencilik Seramik İnşaat Nakliyat A.Ş olarak kurulan ve AKP iktidarı sürecinde büyümeye başlayan holding, 2003 yılında Söğüt Seramik’i ve Anatolia Seramik San. A.Ş’yi, 2004 yılında yapılan özelleştirme kapsamında Eti Gümüş A.Ş’yi almış ve ardından 2005 yılında “Madencilik”, “Seramik-Granit” ve “Enerji-Petrol-Makine” sektörlerinin ağırlıkta olduğu “Yıldızlar SSS Holding A.Ş.” ortaya çıkmış. Holdingleşme süreci inanılmaz bir hızla gerçekleşirken her geçen yıl büyümeyi sürdürmüş. 2006 yılında “3S NAKLİYAT A.Ş, 3S SİGORTA ACENTELİĞİ A.Ş, 2008 yılında Türkiye’nin en büyük çinko-kurşun işletmelerine sahip olan “NESKO Maden ve Tic. A.Ş.”nin isim hakkı ile birlikte satın alınması, aynı yıl Yozgat Akdağmadeni Rasih ve İhsan Maden Ltd. Şti. ile Ordu Kabadüz Zamantı Madencilik Ltd. Şti.nin alınması, yine 2006 yılında Çankırı Kurşunlu ilçesinde “GRANITO GIRARTO” granit fabrikasını alan holding daha sonra Gümüşhane’ye ayak basmış. “YILDIZ BAKIR MADENCİLİK A.Ş.” adı altında Gümüşhane Midi Cevher Zenginleştirme Tesislerinde bakır dışında altın üretimine başlamış, ardından “GÜMÜŞ MADENCİLİK İNŞ. PETROL TURİZM A.Ş” kurulmuş, ayrıca Petrol ve Gaz Araştırmalarının yapılabilmesi için 9 lisans alıp çalışmalar başlamış ve 3S ENERJİ VE MADEN ÜRETİMİ A.Ş. kurulmuş. Çankırı ili Orta ilçesindeki kömürlü termik santralin lisansı alınmış ve inşaatına başlamış, ardından YSSS ENTEGRE ORGANİK TARIM VE SÜT ÜRÜNLERİ HAYVANCILIK GIDA İNŞ. TAAH. SAN. VE TİC. A.Ş. kurulmuş, 2012 yılında ise “YILDIZLAR SSS PLAZA TURİZM İNŞ. SAN. TİC. A.Ş.” kurulmak suretiyle, turizm sektörüne girmiş.
EKOLOJİ SERVİSİ