Hüseyin Deniz
Zemheri ayı. Ama toplumu donduran soğuk hava değil, dur durak bilmeyen zam zinciri! Her şey ateş pahası. Isınmak da… Bize güvenin deniliyor ya! Daha sabah olmadan kapıyı çalan kırmızı et ve motorin zamları ile güveni test ediyoruz! Et üreticileri kırmızı ete 4-10 lira arasında zam yaptı. Kilosu 50-60 liraya çıkan kırmızı et fiyatı kim bilir tüketiciye kaçtan satılacak. Ki bununla da kalmayacak. Yem fiyatları almış başını gidiyor. Mazot litresi 51 kuruş daha zam alarak 14.31’e çıktı. Bu durum en çok da tarım kesimini yakından ilgilendiriyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, kentte “son 6 ayda gübre ve zirai ilaç fiyatların 4.5 kat artış gösterdiği”ni belirtiyor. Bu yüzden tehlikeli sonuçları olsa da üreticinin fiyatları fahiş olduğu için suni gübre yerine tavuk gübresine mecburiyet gösterdiğini vurguluyor.
Asgari ücretli, emekli, henüz taze “rekor artış”ın tadını alamadan yeni zamlarla bunda da hüsrana uğramış vaziyette.
Bursalı müteahhitler bile feryat figan! “Dövizdeki artışı aşan zamlarla baş edebilmesi ve üretmeye devam edebilmesi için, üretim yapan inşaat firmalarının kullanacağı ticari kredilerin faizlerinin dahi sübvanse edilmesini” istiyorlar. Dün küçük bir üretici, “bu gidişle işten çıkışlara başlanacak” diyor. Gücü yeten yetene…
Türkiye’yi yakından takip eden Goldman Sachs da, bu gidişat için “Türkiye’de enflasyonun ilk çeyrekte yüzde 40’ın üzerine yükselmesini ve yılın büyük bir kısmında orada kalacağını…” Dahası, “Yüzde 14 seviyesindeki politika faizinin TL’yi sürdürülebilir biçimde dengeleyebilme konusunda başarılı olamayacağını düşünüyoruz” açıklaması yapmış. Dövizi engelleme ve faizi indirme inadı sonrası, salı akşamı büyük çıkışlara sahne olan İstanbul Borsası’nda işlemlere zorunlu ara verme sürprizi eklendi.
Bakalım, bir haftadır 13.40-14.00 arasında gidip gelen döviz kurundaki baskılamaya karşı Merkez Bankası bugün politika faizinde değişikliğe gidecek mi gitmeyecek mi?
Beklentiler, sabit kalacak yönünde. Büyük bir baskı var. Bu arada BAE ile de 4.7 milyar dolarlık bir swap anlaşması imzalandı. Böylece toplam swap miktarı 28 milyar dolara çıktı. Tüm bunlar da büyük puntolarla veriliyor. Sanki iyi bir şeymiş gibi. Oysa MB’nın kasasına girecek olan bu paralar borç paralar. Uluslararası işlem yapmak için döviz gerekiyor da ondan. Kasada para kalmadı…
Bu karambolde birçok şey gözden kaçıyor. Örneğin eczanelerde birçok ilaç yok. En çok da çocuk ilaçları bulunamıyor. Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı, “Şu son dönemde ilaç fiyatları Euro kurunun artmasından dolayı ilaçların bulunabilirliği maalesef büyük bir sıkıntı haline geldi. Özellikle çocuk hastalıklarında, birçok grip ilacı ve antibiyotiklerde sıkıntılar söz konusu” dedi.
Tüm bunlar yaşanırken, iktidar gündem değiştirme çabasında. Bu kez de Sezen Aksu hedefe konuluyor. “Havva ve Adem”e laf söylemiş! Havva ve Adem’in de çocukları olan sağlık çalışanlarının “artık yeter!” feryadını niye duymuyorsunuz? “Hastanelerimizde 7 gün 24 saat çalışıyoruz, haklarımızı istiyoruz” diye bas bas bağırıyorlar. Sanatçıyı tehditte yarışanlar, darbeci diye damgalanan BAE’den borç almaya, “Filistinlileri öldüren” İsrail’e gülücük yollamaya gelince çıtları çıkmıyor!