Erdoğan açıkça hazinenin boş olduğunu ve emeklilere bir şey verilemeyeceğini ilan etti. Hatta Mehmet Şimşek de işverenlere “çok sıkışacaksınız, kötü adam olmaya hazırım” diyerek yakın geleceğin her bakımdan bir dönüm noktası olacağını belirtmiş oldu. Vaadler tükenince çeşitli provokasyonlar ve algı oyunları başladı. Para sayma videosu, bir kadının İmamoğlu’nun mitinginde Kur’an sallaması gibi yollara başvuruluyor. Belli ki daha yenileri yoldadır.
Bu seçim oyunları artık eski rollerini oynayamıyor. Elbette kalan günlerde şapkadan yeni tavşanlar çıkarılabilir. Seçim ortamı daha güçlü algı operasyonlarıyla karşılaşabilir. Bunların yanında iki güçlü akıntı önem kazanıyor. Birisi uluslararası piyasaların ekonomi programıyla ilişkisinin hala sorunlu olmasıdır. Sermaye gelmiyor; döviz kuru ve enflasyon yükselmeye devam ediyor. Bu gerçeklik sıradan algı operasyonlarıyla ne ölçüde kapatılabilir? M. Şimşek’in itirafına bakılırsa Saray’ın çok fazla şansı yoktur.
Diğer akıntı Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne operasyon hazırlıklarıdır. Son haftalarda artan hazırlıkların göz göre göre yapılmasının bir anlamı vardır. Devlet zirvesinin Irak ziyaretleri görünsün isteniyor. Ancak hangi konularda anlaşma olduğu henüz belli değildir. Erdoğan’ın Nisan ayında Irak’ı ziyaret edeceğinin açıklanması belli anlaşmaların sonuca vardığının ve Nisan’da imzalanacağının işareti gibi görünüyor. “PKK’nin yasaklı örgütler” arasına alınması dışında somut ve belirgin bir uzlaşma görünmüyor.
Ankara’nın operasyona Barzani güçlerini dahil etmek istediği ve Talabani güçlerini bu yönde zorladığı hatta tehdit ettiği yayılan bilgiler arasındadır. Görüşmelerin içinde enerji sorunu, su sorunu ve Basra’dan başlayan ulaşım koridorunun olduğu söylentiler arasındadır.
Bütün bu devlet erkanı ziyaretlerinin şimdi göze batırılması ve Erdoğan’ın Nisan ayında Bağdat ziyaretinin planladığı düşünülürse, bunların seçim süreciyle somut bağının ne olacağı cevabı aranan önemli sorun olarak ortada duruyor. Seçim sürecine bir operasyon sıkıştırılacak mıdır? Erdoğan Nisan’da Bağdat’a gideceğine göre operasyon seçim sonrasına mı planlanıyor?
Bu bulanık görüntülerden Ankara’nın Bağdat ve Erbil’le henüz çok somut uzlaşmalara varmadığı anlaşılıyor. Seçim öncesi olmayacaksa seçim sonrası yaşanacak operasyonun özel hedefi ne olabilir? Çok ağır bir ekonomik program uygulanacağına göre operasyonla bunun acıları mı örtülecektir?
Devlet erkanı ortalıkta dolaştırılıyor. Ancak sorunlar o kadar derin ve çözüm eski yollardan gidilemeyecek kadar çetrefilli hale geldi ki devletin bekası denkleminin artık eski bildik yollardan yürütülmesi zor görünüyor. Pek çok şey belirsiz, ancak belirgin olan bir şey vardır, devlet artık en başta ekonomik sorunlar nedeniyle neredeyse tüm manevra alanını yitirmiştir. Önümüzdeki günlerde bu tıkanmanın yaratacağı kaçınılmaz gerilimler yaşanacaktır.