Koronavirüs riski altındaki engelli ve kronik hastalığı olan sağlık emekçilerine izin verilmiyor. Onlardan biri olan Kadri Ökmen 14 gün yoğun bakımda kaldı
Koronavirüs (Kovid-19) riski altındaki engelli ve kronik hastalığı olan sağlık emekçilerine ücretsiz izin dahi verilmiyor. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde zor şartlarda çalışan engelli sağlık emekçilerinden biri olan laboratuvar teknisyeni Kadri Ökmen, 5 Kasım’da koronavirüse yakalandı.
Yüzde 96 engelli olan Ökmen, 7 gün boyunca normal serviste tedavi gördü ancak sağlık durumunun kötüye gitmesi sonrası yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Yoğun bakım ünitesinde 15 gün tedavi gören Ökmen’in 5 gündür normal serviste tedavisi devam ediyor.
Solunum cihazı ile nefes alıyorum
MA’dan Emrullah Acar’a görüşen Ökmen, solunum cihazı ile rahat nefes alamadığını, ağrılarının devam ettiğini dile getirdi. Salgından önce de engelli sağlık emekçilerinin zorlandığını ifade eden Ökmen, “Ben elimi yıkamak için bile insanüstü bir çaba sarf ediyorum. Lavabolar bize göre yapılmamış ellerimizi yıkarken hep üstüme su sıçratıyorum. Salgın nedeniyle sık sık elimi yıkamam gerekirken ben bundan kaçıyordum. İşe gidip gelirken, tekerlekli sandalye kullandığım için rampalar bizi çok zorluyor. Rampaların onarılması için belediyelere yazı yazdığımızda bizimle adeta dalga geçer gibi yazılar yazıyorlar. Çalıştığım hastanenin önünde bulunan rampayı yaptırmak için 6 yıl uğraştım” dedi.
Salgınla birlikte engelli sağlık emekçilerinin işlerinin daha zorlaştığını aktaran Ökmen, yetersiz koruma ekipmanlarıyla çalışmak zorunda kaldıkları için sağlık emekçilerinin virüse yakalandığını belirtti. Ökmen, engelli sağlık emekçilerine yönelik izin, ücretsiz izin hakkının engellenmesinin de kendilerini zorladığını kaydetti.
İşe gitmemiz lazım
Engelli sağlık emekçilerinin izinli sayılmasının sağlık sistemini etkilemeyeceğini vurgulayan Ökmen, “Hepimizin ailesi var, eğer işe gitmesek ailemiz aç kalır. İşe de gittiğimizde korona tehlikesi var. Bir yanda cüzdan bir yandan sağlık bu baskı altında kalıyorsun. Bazı arkadaşlarımızın maddi durumu daha iyi ve ücretsiz izinli sayılma talebinde bulundular ama bu talepleri dahi kabul edilmedi. Biz engellilere zulüm yapılıyor. Biz engelliyiz, bizim bazen özel ihtiyaçlarımız oluyor ama o durumda bile izin kullanmıyoruz” diye konuştu.
Günde 300 hasta
Ökmen, “İktidarın sağlık emekçilerini önemsediğini hiçbir zaman düşünmedim. Şimdi ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha anladım. Biz engelliler hiçbir zaman yöneticiler tarafından pozitif ayrımcılık görmedik. Aksine hep negatif ayrımcılığa uğradık. Ben engelliyim beni günde 300 hasta ile muhatap ediyorlar” diye belirtti.
HABER MERKEZİ