Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ATK’nin talimatıyla yüzde 43 engelli ağır hasta tutuklu Hasan Alkış’a hastane “cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini aktardı
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerinin 404’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. “Tedavi haktır engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı açıklamada konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Hasan Alkış’ın durumuna dikkat çekti.
Hiper tansiyon ve kalp hastası
Alkış’ın, hiper tansiyon hastası olduğunu ve sürekli olarak günlük ilaç kullandığı bilgisini veren Turgut, “Gözlerinde kendini sürekli tekrarlayan enfeksiyon problemleri yaşıyor. Aynı zamanda kalp hastasıdır ve açık kalp ameliyatı olmasına rağmen kalp yetmezliği devam etmektedir. Yaklaşık 3 yıl önce Behçet hastalığı teşhisi konulmuştur. Behçet hastalığının eklemlerine ve beynine atmasından dolayı iki farklı zamanda felç geçirmiştir. Uzun bir tedavi sürecinden sonra kol ve bacaklarda tutulma, hissizlik kısmen giderilse de sol tarafında güçsüzlük ve uyuşma devam ediyor” bilgilerini paylaştı.
‘Cezaevinde kalabilir’ raporu
Alkış’ın tedavi için gittiği Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ramotoloji birim doktoru tarafından muayene edildiğini ve “her an ölüm riski taşıdığı” için kendisine “cezaevinde kalamaz” raporu verildiğini aktaran Turgut, “Buna rağmen Alkış, Adli Tıp Kurumu’na sevk için ikinci bir hekim görüşü gerektiği belirtilerek, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderilmiştir. Buradaki doktor tarafından kendisine konulan ‘Behçet ve Anevrizma’ teşhisinin yanlış olduğunu ileri sürülerek ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verilmiştir. Daha sonra tekrar kontrole gittiğinde, anjiyo olmuş ve anjiyo sonucunda tekrar ‘Behçet Hastalığı’ teşhisi konularak İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi Ramotoloji bölümüne sevk edilmiştir. Burada da kendisine Behçet Hastalığı ve bu hastalıktan kaynaklı anevrizma teşhisi konulmuş ve ayrıca burada bulunan kalp doktoru tarafından kalp hastalığından kaynaklı anjiyo yapılmıştır” diye konuştu.
Yüzde 43 engelli
Alkış’a Ankara Numune Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından 30 Haziran 2015 tarihinde yüzde 43 sürekli engelli raporu verildiğini belirten Turgut, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve Behçet hastalıklarının Alkış’ı zorladığına ve yüksek tansiyonu kontrol altına alınamadığına vurgu yaptı. Turgut, “Behçet hastalığı da atak yaptığından durumu ağırlaşıyor. Ağır hastalıklarından kaynaklı olarak yaşamını arkadaşlarının desteği ile devam ettirebiliyor. Hasan Alkış’ın uzun yıllardır devam eden ağır hastalıkları ve arkadaşlarının yardımı nedeniyle yaşamını devam ettirmesi göz önüne alınarak bir an önce tahliye edilmeli ve ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavi edilmesi sağlanmalıdır” çağrısı yaptı.
Turgut, tüm bu sorunlar çözülünceye kadar taleplerini dile getireceklerinin ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.
ANKARA