Suriye’de yaşanan gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif, ‘Özerk Yönetim olmadan bir çözümün başarılı olamayacağı apaçık ortadadır. Özerk Yönetim tüm Suriye halklarına yanıt olabilecek tek modeldir. Arap ülkeleri için de önemli bir rol oynamaktadır’ dedi
Suriye’de 2011’den bu yana devam eden kriz, gün geçtikçe derinleşiyor. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif, krize ilişkin ANF’ye konuştu. Yusif, 2011 öncesi başlayan ve sonrasında çatışmalara evrilen Suriye sorununun büyümesinin nedeni olarak Şam hükümeti ve uluslararası güçlerini gösterirken, çözümün tek adresinin Özerk Yönetim olduğuna işaret etti.
Krizin 12 yılda çok büyük acılara ve yıkımlara neden olduğunu ifade eden Yusif, “Milyonlarca insan göç etti, yüz binlerce insan öldürüldü ve yüz binlercesi yaralandı. Suriye’nin altyapısında büyük yıkımlar meydana geldi ve bazı kentler tamamen imha oldu. DAİŞ savaşı ve Suriye sorununun uzaması Suriyelileri olumsuz etkileri ve yerlerinden göç etmesine neden oldu. Yine yoksulluk bunu daha da artırdı. Suriye’de yaşayan halkların yarısından fazlası yoksulluk içindedir. Aynı şekilde bilim ve eğitim alanlarında da büyük tahribat yarattı. Tüm bu tahribatlar yaralı bir toplum ortaya çıkarmıştır. 12 yıldır bu sorunlarla yaşıyorlar ve tüm bunlar daha büyük krizlere yol açıyor” dedi.
Hükümet çözüm olamadı
Bu krizin iki tarafı olduğunu ifade eden Yusif, bunları şu şekilde dile getirdi: “Birincisi, Suriye için hiçbir çözüm iradesi koymayan Şam hükümet güçleri ve Suriye içerisinde bulunan güçler. Şam yönetimi her zaman çözümden kaçmıştır ve kendilerini muhalif olarak tanımlayan güçler tüm ağırlığını dış güçlere vermiştir. Ve dış güçlerin inisiyatifi altına girdiler. Ortaya çıkan Suriye koalisyonu, muhalif güçler, Ceyşul Hur ve çete grupların çoğu dışarı çıktı ve kişisel politikaların peşine takıldılar. Suriye krizinin demokratik çözümü için en çok Kuzey ve Doğu Suriye’deki güçler çabaladı. Ancak bu her zaman kulak ardı edildi, görmezden gelindi. Suriye’nin tartışıldığı hiçbir uluslararası platforma dahil edilmedi. Bu da çözüm için Suriye gücü ve iradesinin ortaya çıkmamasına neden oldu.
Menfaatler ön planda
İkinci taraf ise Suriye dosyasını kendi menfaatleri için kullanan uluslararası güçlerdir. Krizi krizle çözmek istediler. Suriye sorununda uluslararası ve yerel güçlere büyük sorumluluk düşüyor. Cenevre’de yapılan müzakereler doğru stratejide olmadığı için çöktü. Astana da çözmedi, Soçi de… Birçok girişim gelişti, ancak uluslararası güçlerin menfaatleri nedeniyle Suriye krizinin çözülmesini istemediler ve süresini uzattılar. Bunlar Suriye’yi bugün böyle bir durumla karşı karşıya bıraktı. Suriye’deki aktörler ve mevcut iradesizlik yüzünden çözüm iradesi ortaya çıkmadı. Diğeri ise uluslararası güçlerin rolüydü, Suriye’de daha fazla kargaşa yaratmak istediler.”
Çözüm modeli
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin çözüm inisiyatifi geliştirdiğini aktaran Yusif, “Özerk Yönetim sadece Kuzey ve Doğu Suriye halkına karşı değil, tüm Suriye halkına karşı sorumlu olduğunu bir kez daha ifade etmiştir. Ayrıca kendilerinin de Suriye topraklarından yaşadığını belirtmek istediler. Suriye sorununun çözme noktasında iradelerini öne çıkartıyorlar. Özerk Yönetim gelişmiş bir yönetim modeli ortaya çıkardı. Ancak bu her zaman kulak ardı edildi, görmezden gelindi. Burada Özerk Yönetim olmadan bir çözümün başarılı olamayacağı apaçık ortadadır. Özerk Yönetim tüm Suriye halklarına yanıt olabilecek tek modeldir. Arap ülkeleri için de önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü şimdiye kadar bu konuda yapılan tüm girişimler ve faaliyetler nedeniyle özerk yönetim Astana ve Soçi’de yapılan hatalara bir daha düşürmemesi noktasında uyarmıştır” şeklinde konuştu.
QAMİŞLO