Metropoll Araştırma yurttaşlarla yaptığı ekonomi ağırlıklı anketin sonuçlarını paylaştı. Buna göre halk ekonomik krizin derinleştiğini ve bu konuda hükümete güvenmediğini söyledi.
Yaşanan ekonomik kriz hergün artan döviz kurlarıyla önlemez bir noktaya gelirken, yurttaşların yaşadıkları sıkıntılar ve bunun kaynağı olarak gördükleri gerçekler araştırma sonucuna yansıdı. Metropoll Araştırma tarafından yapılan “Ayın 2 Rakamı-Ekim 2020” anketinin sonuçlarına göre, ankette katılımcılara sorulan ekonomi ağırlıklı beş soru yaşanan krizin altını bir kez daha çizdi.
‘Daha da kötüleşecek’
Buna göre ankette sorulan “‘Ekonomide gidişat kötüleşmektedir’ görüşüne katılıyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 78.1’i katıldığını söyledi. Yüzde 20.6’sı katılmadığını belirtirken “Fikrim yok/Cevap yok” diyenlerin oranı ise yüzde 1.3 oldu. Katılımcılar, çoğunlukla, ekonomideki kötü gidişatın sebebinin yanlış ekonomi politikaları olduğunu belirtirken, “Ekonomide gidişat kötüleşmektedir” diyen yüzde 78.1’lik kesime sorulan “Gidişatın sebepleri arasında sizce aşağıdakilerden hangisi/hangileri olabilir?” sorusuna yüzde 60.2 “Yanlış ekonomi politikaları” cevabını verdi. Birden fazla cevap hakkı olan katılımcıların yüzde 45.9’u da “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin ekonomide etkili olduğunu belirtti.
Özeller kamulaştırılmalı
Özel şirketlere hasta ve yolcu sayısı garantisi verilerek yapılan şehir hastaneleri, yollar ve köprülerle ilgili görüşleri sorulan seçmenlerin yüzde 63.5’i bu yapıların kamulaştırılması gerektiğini belirtirken, yüzde 22.4’lük bir kesim ise kamulaştırılmasını istemediğini söyledi. Dikkat çekici bir başka nokta ise katılımcıların çoğunluğunun ekonomi politikalarını muhalefet partilerinin de düzeltemeyeceğini belirtmesi oldu. “Muhalefet partilerinin mevcut ekonomik durumu düzeltecek kadrolara sahip olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunda yüzde 54.7’lik bir kısım “Hayır” yanıtını verirken, “Evet” diyenlerin oranı yüzde 36.9 oldu. Ekim ayında gündeme gelen Anayasa Mahkemesi tartışmaları da seçmenlere sorulan sorular arasındaydı. Katılımcıların yüzde 64.2’si “Anayasa mahkemesinin yetkileri hiçbir koşulda kısıtlanmamalıdır” derken, yüzde 22.6’sı bu görüşe katılmadığını belirtti.
EKONOMİ SERVİSİ