Çalışanların gelir düzeyini arttırmadan tüketimi arttırmayı amaçlayan sistem, büyük bir borç yükü yaratıyor. Böylece ödenemeyen kredi kartı borçları kabarıyor, takipteki alacak sayısı son 15 yılın rekorunu kırdı
Takipteki krediler 15 yılın en büyük sıçramasını yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) haftalık bültenine göre, bankacılık sektöründe brüt takipteki alacaklar, 29 Haziran ile biten haftada 3.7 milyar lira yükselerek 15 yılın en büyük sıçramasını gerçekleştirdi. Brüt takipteki alacaklar da 72.5 milyar liraya yükseldi. Takipteki alacak oranı ise 2017 yılının Ekim ayından bu yana ilk kez yüzde 3’ün üzerine çıktı.
Borçlar giderek arttı
Türkiye ekonomisi uzun bir süredir ekonomik olarak en ‘kırılgan’ ülkeler arasında ilk sırada yer alırken, ekonominin büyük ölçüde dış borçlanmaya ve sıcak paraya bağımlı olması, içeride de tam anlamıyla bir ‘borç ekonomisi’ ortaya çıkarmış durumda. Bu yılın mart ayında, yayınlanan Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre, Türkiye’de hane halkı borçları 574.6 milyar TL’ye yükseldi. AKP döneminin toplamında ise hane halkının borcu rakamsal olarak 75 kat artış gösterdi. 2002 yılında hane halkının borcunun gelirine oranı sadece yüzde 4 iken, mart 2018 itibariyle borcun gelire oranı yüzde 53 gibi yüksek bir orana ulaşmış durumda.
BDDK’dan ‘limit’ ayarı
Batık borçların artışı üzerine harekete geçen BDDK, tüketicilerin müşterisi olduğu kuruluştaki banka kartı ve kredi kartı limitini düşürme hakkı olduğunu belirterek, bankalara kart hamilinden ‘limit azaltım’ işlemlerinde açık beyan almayı zorunlu kıldı.
EKONOMİ SERVİSİ