Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye’nin Lozan anlaşmasını incelemesi gerektiğini belirtti. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiades de Türkiye’nin AB adaylığının düşürülmesini istedi
Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki gerilim devam ediyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, Politico’ya verdiği röportajda Avrupa Birliği’nin (AB) yasa dışı olarak tanımlamasına rağmen Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını sürdürerek çok ileri gittiğini vurguladı.
Kıbrıslı lider Türkiye’nin ya bir aday ülke olmanın getirdiği şartları yerine getirmesi gerektiğini, eğer bunlara uymazsa ne üyeliğinin ne de adaylığının mümkün olamayacağını vurguladı. Eoronews Türkçe’de yer alan habere göre Anastasiades, devamında “Biz Türkiye’nin Avrupa Birliğine üye olması taraftarıyız, şimdiki gibi agresif bir tavır sergileyen Türkiye yerine Avrupalı bir komşumuz olmasını tercih ederiz” ifadelerini kullandı.
Güçlü mesaj talebi
Avrupa Birliği şubat ayında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle 2 TPAO yöneticisini yaptırım listesine almıştı. Bu karar üzerine bazı diplomatlar göçmen sorunu nedeniyle Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyen Almanya gibi ülkelerin daha sert adımlar atılmasını istemediğini aktarmıştı. Bu listeye yeni isimler eklemenin de alternatifler arasında olduğunu vurgulayan Anastasiades fakat artık konunun AB-Türkiye ilişkileri perspektifinde bütüncül olarak ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Kıbrıslı lider barışçıl bir çözümü tercih etse de Türkiye’ye güçlü bir mesaj vermek için atılabilecek adımlardan birinin üyelik müzakerelerini resmi olarak durdurmak olduğunu belirtti.
Birleşme görüşmeleri
Anastasiades, ekim ayında yapılacak seçimlerde Mustafa Akıncı’nın yeniden seçilmesi halinde birleşme görüşmelerin kesinlikle başlayabileceğini aktardı. Anastasiades Kıbrıs açıklarında çıkarılacak doğal gazdan elde edilecek gelirleri paylaşmak ve Türkiye ile olan gerilimi düşürmek için Ankara’nın Kıbrıs’ın enerji arama haklarını tanıması halinde gelirlerin bir kısmını Türk tarafına vermeyi teklif ettiğini vurguladı. Anastasiades nüfus oranına göre gelirden düşecek payı bir akreditif hesaba yatırmayı hazır olduğunu vurguladı.
Yunanistan Lozan’ı hatırlattı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ‘revizyonist ve gri alan yaklaşımlarının’ Türkiye için bir bumerang etkisi yaratabileceğini söyledi. Bakan Dendias, Ethnos gazetesine verdiği mülakatta Yunan diplomasisinin olağanüstü bir enerjiyle Akdeniz’e yeniden döndüğünü de söyledi.
“Türkiye’nin coğrafyayı ve komşularını görmezden gelme ve uluslararası hukukun hayali kurallarını uygulama çabalarının hiçbir etkisi yoktur ve uluslararası toplum tarafından kınanmıştır” ifadesini kullanan Yunanistan Dışişleri Bakanı, “Türkiye Lozan Antlaşması’nı herhangi bir revizyon olmadan dikkatlice incelemeli ve Yunanistan’ın da yaptığı gibi içeriğine saygı göstermelidir.”şeklinde konuştu.
“Yunan diplomasisinin Akdeniz’e geri dönüşü” ifadelerine açıklık getiren Dendias, bunun, Libya ve Suriye’ye özel elçiler atanmasının yanı sıra Şam ve Trablus’taki elçiliklerin şartlar izin verdiğinde yeniden faaliyete geçmesi olduğunu kaydetti.
“Yoruma dayalı” ya da “gri bölgeler”in Türkiye’ye bir bumerang gibi dönebileceğini belirten Dendias, Lozan Anlaşması’nın 12’inci maddesine atıfta bulunarak Türkiye’nin Ege’deki egemenliğinin maksimum 3 mil olduğunu ifade etti. Bakan Dendias, Ethnos gazetesine verdiği mülakatta Yunan diplomasisinin olağanüstü bir enerjiyle Akdeniz’e yeniden döndüğünü de söyledi.
ATİNA