Trabzon’da Sümela Manastırı’nın tarihselliğine yönelik hoyratlığa karşı tepkiler devam ederken soruşturma açıldı
Trabzon’da bir süredir ziyarete kapalı tutulan Sümela Manastırı’na özel izinle DJ’lerin 30 kişilik ekiple çektiği tanıtım filmi sırasında ortaya çıkan çalınan elektronik müziğe danslarla eşlik edildiği görüntüler tepki çekmişti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tanıtım filmi çekimine izin veren sorumlular hakkında soruşturma başlattı.
Ne oldu?
Dördüncü yüzyılda inşa edilen Sümela Manastırı, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor.
Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile biliniyor. Sümela Manastırı’nda ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazma vae. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanıyor. Dar, uzun merdivenle girilen manastırın giriş kapısının yanında muhafız odaları var. Buradan bir merdivenle iç avluya iniş var. Solda manastırın esasını teşkil eden ve kilise haline getirilen mağaranın önünde çeşitli manastır binaları yer alıyor. Sağ tarafında kütüphane var. Sağda yamacın ön yüzünü kaplayan büyük balkonlu bölüm, kesiş odaları ve misafir odaları. resklerde işlenen başlıca konular İncil’den alınmış sahneler, Hz. İsa ve Meryem Ana’nın hayatı ile ilgili tasvirler bulunuyor.
Trabzon’un Maçka ilçesi Karadağ eteklerindeki Sümela Manastırı, restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi gerekçesiy ziyarete kapatıldı.
Çalışmaların sürdüğü manastıra, Valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan özel izinle giren proje sahibi organizatör DJ Ahmet Şenterzi ile meslektaşları Volkan Gündüz ve Cengiz Can Atasoy, 30 kişilik ekiple tanıtım klibi çekmişti.
Yunanistan tepki göstermişti: Saygısızlık
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Sümela Manastırı’nda müzik eşliğinde dans eden bir grubu gösteren görüntüleri manastıra “saygısızlık” olarak nitelemişti. Bakanlık, Türk makamlarını “bu tür eylemlerin tekrarlanmasını önlemeye ve UNESCO’nun dünya mirası listesine aday olan manastıra “saygı duymaya” çağırmıştı. Sümela Manastır’ın “sadece dini ziyaretlere” açık olduğunun altını çizen Yunan Dışişleri, “Müzik grubuna izin verilmiş olması şaşırtıcı” demişti. Açıklamada ayrıca görüntülerin “saldırgan” olduğu ve Türk makamlarının Dünya Miras Alanlarına yönelik son dönemdeki eylemlerine bir yenisini eklediği belirtilmişti.
Dördüncü yüzyılda inşa edilen Sümela Manastırı, Türkiye’de Kültür Bakanlığı tarafından yönetilen bir müze olarak faaliyet gösteriyor.
Sürekli ayin izni verilmiyor
AKP-MHP yönetimi sürekli ayine izin vermiyordu. 2010’dan beri yılda bir Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına çok nadiren izin veriliyor.
TRABZON