Yunanistan, NATO’nun Ankara ile Atina’nın Doğu Akdeniz’de gerilimi azaltmak için ‘teknik görüşmelere hazır olduğu’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirtti
Doğu Akdeniz’deki gerilimi azaltmak amacıyla görüşmelerin başlaması için NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan’ın çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı aldığını açıklamıştı.
Stoltenberg’in açıklamasının ardından Türk Dışişleri bakanlığı, bu çağrıdan memnuniyet duyulduğunu ve diyaloğa hazırız mesajını vermişti. Ancak Atina, teknik görüşmelere hazır olunduğu yönündeki ifadenin “gerçeği yansıtmadığını” belirtti.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Yapılan açıklamada yer alan Yunanistan ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerilimi azaltmak için ‘teknik görüşmeler’ konusunda mutabakata vardığı iddiası gerçeği yansıtmamaktır” ifadesi yer aldı.
Bakanlıktan Perşembe akşamı yapılan açıklamada, “Gerilimin azaltılması ancak bütün Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmesi ile mümkün olur” denildi.
Stoltenberg’in açıklaması
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk ve Yunan liderler ile yaptığı görüşmeler sonucunda Türkiye ve Yunanistan’ın, “Doğu Akdeniz’de olay ve kaza riskini azaltmak için askeri çatışmayı önleyecek mekanizmaları kurma konusunda NATO bünyesinde teknik görüşmeleri kabul ettiğini” açıklamıştı. Türkiye ve Yunanistan’ın “değerli müttefikler” olduğunu belirten Stoltenberg, “Bizim ortak güvenliğimizi de etkileyen bütün konularda görüşmek için NATO önemli bir platform” demişti.
Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri bölgede gerilimi artırırken, Türk ve Yunan fırkateynleri arasında bir olay yaşanmıştı. Oruç Reis’in faaliyetlerine eşlik eden Türk fırkateyni Kemalreis ile Yunan fırkateyni Limnos arasında 12 Ağustos’ta hafif bir çarpışma meydana geldiği bildirilmişti.
Zaharova: Rusya Türkiye’nin eylemlerinin sebebi değil
Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da ‘Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki agresif eylemlerinin sebebinin Rus tarafının verdiği destekten kaynaklandığı’ biçimindeki iddiaları ‘provokasyon’ olarak tanımladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorusu üzerine, “(Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ‘agresif eylemlerinin’ Rusya’nın buna destek vermesinden kaynaklandığı) yönündeki argümanları, provokasyondan başka bir biçimde tanımlayamam” dedi.
Zaharova, Yunanistan ile Türkiye’nin NATO ülkeleri olmalarına atıfla şunları söyledi: “Anlaşmazlık yaşayan ülkelerin aynı askeri blok içerisinde yer alan müttefikler olup olmaması mühim değil. Rusya, her ne olursa olsun tüm sorunların üstesinden; sadece ve sadece siyasi diyalog, karşılıklı güven ve uluslararası normlara dayanan karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler ile gelinmesi gerektiğine inanıyor.”
Zaharova ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un aldığı davet üstüne 8 Eylül’de Kıbrıs’a bir ziyaret gerçekleştireceği açıklamasını da yaptı. Lavrov’un Kıbrıs Cumhuriyetine gerçekleştireceği ziyarette, Doğu Akdeniz’deki gerilimin ele alınacağını ekledi.
DIŞ HABERLER