Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Pontus Rumlarına yapılanlara yönelik açıklama yaparken “Yargı, katledilme ve şiddet ve İslamlaştırılma gibi trajik bir geçmişe rağmen Pontus Rumlar” dedi. AKP-MHP tepki gösterdi
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun, Atina’nın Elliniko-Agrirupoli semtinde inşa edilmesi planlanan Sürmene Dünya Pontus Helenizmi Sarayı”nın inşa planını tanıtım töreni sırasında yaptığı açılış konuşmasında Karadeniz’de yaşayan Pontus Rumlara yönelik katliam ve İslamlaştırma politikası uygulandığını söyledi.
Yunanistan’ın ilk kadın Cunhurbaşkanı olarak 13 Mart 2020’de koltuğa oturan hukukçu Katerina Sakelaropulu, “Yargı, katledilme ve şiddet ve İslamlaştırılma gibi trajik bir geçmişe rağmen Pontus Rumlar Anadolu’daki evlerini bırakarak Yunanistan’a değerlerini ve güçlerini getirdi” dedi.
Bu arada Atina yönetimi, ABD’den aldığı ikinci el 44 zırhlı aracın Ege ve Meriç sınır bölgesinde kullanılacağını kaydetti. AKP-MHP yönetimi, ABD’ye İskiri Erken Uyarı Üssü, Salamis Deniz Üssü, Kastelli, Kalamata Üssü, Andravida Hava Üssü, Dedeağaç Yanuli Karargahı Üssü, Litohoro Talim Sahası, Stefanovikio Yeorgula Karargahı gibi alanlarda üs verilmesi ve genişletilmesine tepki gösteriyordu.
Tarihsel anlatımlarda ve haritalarda Pontus bölgesi sınırıları içinde Sinop (Sinope), Samsun (Amisos), Ordu, Amasya (Amasis), Tokat, Giresun (Kerasus), Gümüşhane, Trabzon (Trapezusi Trapuzani), Rize (Rhizus) gibi kentler gösteriliyor.
AKP-MHP yönetiminden tepki
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Katerina Sakelaropulu’nun Pontuslulara karşı katliam yapıldığı yöneündeki açıklamasına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şunlar kaydedildi: “Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun, Atina’nın Elliniko-Agrirupoli semtinde inşa edilmesi planlanan “Sürmene Dünya Pontus Helenizmi Sarayı”nın, inşa planını tanıtım töreni sırasında yaptığı açılış konuşmasında, yakın tarihimiz hakkında sarf ettiği mesnetsiz ifadeler esefle karşılanmıştır.
Bu iddialar, Anadolu’yu işgale ve istilaya kalkışanın Yunanistan olduğu, Yunan ordusunun, özellikle Batı Anadolu bölgemizdeki masum sivil halka karşı barbarca insanlık suçları işlediği gerçeğini değiştirmemektedir. İtilaf Devletleri Tahkikat Komisyonu’nun raporunda da kayıtlı bu suçlar nedeniyle Yunanistan’a, Lozan Barış Antlaşması’nın 59. maddesi uyarınca, savaş hukukuna aykırı eylemlerinden doğan zararları tazmin etme yükümlülüğü getirildiğini bir kez daha hatırlatırız.
Yunanistan’ın sıkça ortaya attığı gerçek dışı ithamlar, iki ülke arasındaki sorunların çözümü yolundaki samimi ve dürüst bir diyalog ortamının oluşturulmasına yönelik adımları gölgelemektedir.
Bu tür tutum ve davranışlar, devlet ricalinden beklenen sorumluluklarla bağdaşmamaktadır. Bu çerçevede, komşumuz Yunanistan’ı bir kez daha aklıselime ve yapıcı bir anlayışa davet ediyoruz.”
Ksenefon ve Pontus
Sokrates’in öğrencisi olan Yazar Ksenophon (Ksenefon, M.Ö yaklaşık 432 – M.Ö 355), Anabasis (Onbinlerin Dönüşü) adlı ünlü eserinde Pers satrabı Kyros’un kardeşi II. Artakserkses’e karşı girişilen seferi anlatırken, ordunun ve beraberindeki sivillerin Kürdistan, Ermenistan üzerinden Pontus’a Trabzon’a zorlu yolculuğunu ve oradan deniz yoluyla Yunanistan’a dönüşlerini anlatıyordu.
ATİNA-ANKARA