Yüksekova Belediye Eşbaşkanları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı, kayyum tarafından iradeleri yok sayılan halkla birlikte ilçeyi yönetmeye talip olduklarını söyledi. Eşbaşkanlar, halkın kolay ulaşabileceği, tüm kararlarına müdahil olabilecekleri yerel yönetimleri inşa etmeyi hedefliyor.
31 Mart tarihinde düzenlenecek yerel seçimler yaklaşırken Halkların Demokratik Partisi (HDP) birçok il ve ilçenin adaylarını açıkladı. Parti tarafından Diyarbakır’da düzenlenen tanıtım toplantısının ardından kendi kentlerine dönen belediye eşbaşkan adayları, çalışmalarına başladı. Bu kentlerden biri de 16 Aralık 2016’da halkın oylarıyla seçilen belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Hakkari’nin Yüksekova ilçesi. İlçeyi halkla birlikte yönetmeye aday olan Remziye Yaşar ve İrfan Sarı, seçim hazırlıklarını ve projelerini Mezopotamya Ajansı’na anlattı.
‘Kayyum politikasına yanıt verilecek’
20 yıl boyunca Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanlığını yürüten Sarı, burada edindiği tüm tecrübelerini yerel yönetimler için kullanacağını söyledi. Seçimleri kayyum politikasına yanıt verme günü olarak değerlendiren Sarı, bunun karşısında temel hedeflerinin halk belediyeciliğini hayata geçirmek olduğunu söyledi. Sarı,”3 yıldan fazladır Gever halkı çamur ve toz içinde bırakılmış durumda. DBP’li belediyemizin projeleri kayyum atanmasının ardından sanki kendi projeleriymiş gibi sundu ama yine de yapamadı. Bu yarım bırakılmış çalışmalar sorunların üzerine yeni sorunlar ekledi” dedi.
‘Halk belediyeye ulaşamadı’
Kayyum atandıktan sonra halkın en fazla iç içe olduğu bir kurum olan belediyelere halkın giremediğini ve genel bir bilgiye bile ulaşamadıklarını ifade eden Sarı, kentte belediye tarafından açılan ihalelerin bile hangi şirketlere verildiğinin açıklanmadığını, karakola dönen binaya kimsenin giremediğini söyledi. İlçenin dokusuna uyacak ve halkın içinde olduğu projelere halk ile birlikte yaşama geçireceklerini söyleyen Sarı, “85 yıllık bir ilçe belediyesi tarihinin 65 yılı boyunca sistem partileri tarafından yönetildi. Bu partiler ilçeye cevap olmadı. Bizim partiler döneminde sunulan projeler ise yıllarca onaylanmayı bekledi ya da reddedildi. Bu süreçte de daha çok kar ve rant üzerine bir çalışma yürütüldüğü için bizi nasıl bir belediye beklediğini açıkçası bilemiyoruz. Bize nasıl bir belediye bırakılacağını öncelikle görmemiz lazım. Hasar boyutunun tespiti önemli. Bizim temel projelerimiz alt yapı, üst yapının yanı sıra sosyal belediyecilik olacaktır” diye anlattı.
‘Kadın kimliğine yapılan saldırya yanıt vereceğiz’
Eşbaşkan Remziye Yaşar ise, atanan kayyumun ilçede kadına dair ne varsa yok ettiğini belirterek, “Binevş Kadın Evi başta olmak üzere DBP’li belediyenin ortaya koyduğu bir çok proje kaldırıldı. Kadın belediye eşbaşkan arkadaşlarımız görevden alınarak tutuklandı. Kapatılan kadın kurumlarını tekrardan açarak eskisinden daha güçlü bir hale getireceğiz. Öncelliğimiz bu kentin kadın kimliğine yapılan saldırıya cevap olmak ve kadının görülmediği belediyede onu öncü yapmaktır” dedi.
Halkın yönetimde olacağının altını çizen Yaşar, “Halk sadece seçim günü oyunu kullanıp geri gelmeyecek. Halk belediyeye ilişkin alınan her kararda söz sahibi olacak. Tüm çalışmaları halkla birlikte yürüteceğiz” diye ifade etti.
‘Bu halkın oyunun rengi bellidir’
Atanan kayyumun Kürt dilline karşı büyük bir saldırı gerçekleştirdiğini hatırlatan Yaşar, Kürtçeye yapılan bu saldırıya karşı yeni projelerle cevap olacaklarını söyledi. Halkın tarihin her döneminde belediyelerine sahip çıktığını kaydeden Yaşar son olarak şunları dile getirdi: “Bir seferberlik ruhu ile mahalle mahalle, köy köy, sokak sokak çalışmaları halk ile birlikte yürüteceğiz. Bu halkın oyunun rengi bellidir ona göre bir pasiflik içine girmeden çalışmaları daha da güçlendirerek gasp edilen belediyeleri alacağız.”
Kaynak: MA / Fethi Balaman