HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 26 Temmuz’a ertelendi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı dava avukatların savunmasıyla devam etti.
‘Görüntülerin izlenmesini istiyoruz’
İlk olarak söz alan Avukat İlknur Alican, “Sokağa çıkma yasağının tanığıyız. Bizlerin raporları var. Bu raporları dosyanıza sunacağız. Görüntüleri dosyaya sunmak istiyoruz. Savunmalar bittikten sonra bu görüntülerin izlenmesini istiyoruz. Halktan tanıklarımız var gelecek celsede dinletmek istiyoruz. Sur’da, Cizre’de operasyonlarda olan askerlerin hangisi darbede yer aldıklarını sunacağız” dedi.
İlknur, taleplerini şöyle sıraladı: “2015 tarihinde Van’da yapılıp, açılmadığını Van Büyükşehir Belediyesi’nden sorulmasını, Silopi’de katledilen 3 kadın siyasetçinin DBP Genel Merkezi’nden görevlerinin sorulmasını talep ediyoruz.”
‘Cenazeye katılmak nasıl suç olur?’
Ardından söz alan Avukat Mesut Beştaş ise, “Başkanın savunmalarına bakıldığında 3’e ayrıldım. Cumhuriyet tarihinde cenazede bulunmanın suç olduğuna dair bir karar göremedim. Cenazeleri tespit eden devlet katılmayı nasıl suç sayar. Mehmet Tunç’un cenazesine katılmak nasıl suç olur. Müvekkilimin 8 Mart Kadınlar Günü’nde yaptığı konuşmadan 4 cümle veriliyor, ama 40 sayfa KCK yapılanması anlatılıyor. Bu kadar belirsiz ceza yargılanması görmedim. Kadınlar öz savunma gücü olmalıdır demiş. Kadınlar bu ülkede savunma yapmazsa yaşayamaz. Belirsiz, ucu açık zorlama hukuklarla tutuklu kalmalarını hukuka uygun bulmuyoruz. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” sözlerini kullandı.
‘Tutuklu yargılanma artık gereksiz’
Avukat Ruken Gülağacı da, dava dosyası ve bileşen davaların tamamının Figen’in konuşmalarından oluştuğunu söyledi. Yeni yargı reformu açıklandığını kaydeden Ruken, “Uzun tutukluluk, tutuklanmanın zorunlu hallerde olması gibi düzenlemelerden bahsediliyor. Yeni yargı paketinde önünüze bir anda bu davalara ilişkin raporlar gelebilir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karar tüm HDP’li siyasetçileri kapsar. Tutuklu yargılanma artık gereksiz. Müvekkilimizin yargılamalarının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. AİHM’in Demirtaş kararına uyulmalı ve müvekkilimiz derhal tahliye edilmelidir. Tahliye edilmemesi daha büyük hak ihlalidir” diye konuştu.
Avukatların savunması ardından söz alan iddia makamı avukatların taleplerini celse arasında kapsamlı bir şekilde dilekçe ile sunulması halinde değerlendirilmesini istedi. Figen’in yargılamasının devam ettiği ve savunmanın bitmek üzere olduğunu söyleyen iddia makamı atılı suçun vasfı, mahiyeti ve istenen cezanın üst sınırı ele alındığı ayrıca 2271 sayılı kanunun CMK 100’üncü maddenin 3. Fıkrasında yer alan “katalog” suçlar kapsamında yer aldığı ve tutuklanma tedbirinin uzun tutukluluk süresinin isnat edilen suça oranlı olmasından kaynaklı tutukluluk halinin devamını talep etti.
Mahkeme heyeti de avukatların taleplerini celse arasında kapsamlı bir dilekçe ile sunduktan sonra değerlendirileceğine karar vererek, iddia makamının talepleri doğrultusunda Figen’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Mahkeme bir sonraki duruşmayı 26 Temmuz tarihine erteledi.
JinNews