Federe Kurdistan’ın Silêmanî kentinde dünyaya gelen Ahmet Şemal, hayatı boyunca yoksulluk yaşamasına rağmen sanatından vazgeçmedi. Mamlê, Merdan ve Hasan Zîrek ile birlikte şarkılar söyleyen Şemal’i yakınları ve sevenleri anlattı
Sömürgeleştirilmiş halkların tarihi ne yazık ki geç yazılıyor ve herkes tarafından bilinmiyor. Ülkelerine hasretlerini ve yaşamın gerçekliğini sanatlarıyla ifade edebilenler yıllar geçse de gün yüzüne çıkıyor. Diğer taraftan sanatlarıyla uğraşırken baskı ve inkârın yanı sıra yoksullukla da mücadele ediyorlar. Silêmanîli Ahmet Şemal da o sanatçılardan biri. Dönemin tanıklığını ve ülkesine sevgisini müziğiyle ifade eden Şemal’ın hayatına dair Rojnews’in hazırladığı haberi derledik.
Ahmet Şemal 1922 yılında Federe Kurdistan Bölgesi’nin Silêmanî’ye (Süleymaniye) bağlı Çiwarbaxî Mahallesi’nde dünyaya geldi. Ahmet Şemal’in tam ismi Ahmet Şemal Mahmut’tur ve halk içinde Ehey Xulesneyî ya da Ahmet Şemal olarak tanınır. Babası Rojhilat Kurdistan’ın Sine kentinden olduğu için ayrıca Sine soyadını da almıştır.
Her şeye rağmen sanat
Daha çocuk yaşta Kur’an okumaya başlayan Ahmet Şemal yoksulluktan kaynaklı Kur’an okumayı bırakıp babasın destek olmak için çalışmaya başlar. Çoğunlukla çobanlık yapan Ahmet Şemal yaşamı boyunca avcılık, işçilik gibi işler de yapmıştır. Çektiği acılara, yaşadığı derin yoksulluğa rağmen sanata da büyük önem vermiştir.
Silêmanî’de evlenen Ahmet Şemal’in Cemal, Celal, Ceza, Şemal, Nask ve Benaz adında 6 çocuğu olur.
Ahmet Şemal Silêmanî’de sanat yaşamına atılır. Yaşadığı yoksulluğa ve çektiği zorluklara rağmen umudunu hiçbir zaman yitirmemiş, daima güler yüzlü ve hoş sohbet biri olmuştur. Sevgi ve Kurdistan’ın doğasını anlatan şarkılar söylemiştir. İyi bir yurtsever olan Ahmet Şemal, halk içinde hoş ve etkili sohbeti ile tanınır.
Hasan Zîrek ile şarkılar söyledi
1953 yılında sanat yaşamına atılan Ahmet Şemal, kısa bir sürede halkın sevgisini ve ilgisini kazanır. O dönemin tanınmış sanatçılarından Mamlê, Merdan ve Hasan Zîrek ile birlikte şarkılar söylemiştir.
Ahmet Şemal 3 Nisan 1979 yılında Silêmanî’de yaşama gözlerini kapatır. 2016 yılında heykeltıraş Teha Resul, Ahmet Şemal’in heykelini yapar. Büyük üstadın heykeli Silêmanî’nin Çiwarbaxî Mahallesi’nde dikilir.
Her işi yaptı
Ahmet Şemal’in yeğeni Kameran Osman, büyük üstat Ahmet Şemal’in sanatına ve kişiliğine dair konuştu. Kameran Osman, “Ahmet Şemal Silêmanî’nin ulusal sanatçılarından biriydi ve halk içinde çok sevilirdi. Büyük küçük ayırımı yapmaksızın herkesle ilişkilenirdi. Toplumsal yönleri çok güçlü biriydi. Her renkten şarkılar söylerdi. Yoksulluk içinde yaşayan Ahmet Şemal yaşamını idame ettirmek için her türlü işi yapardı” diyerek sanatçının sanatına ve kişiliğine dair önemli bilgiler paylaştı.
‘Konserler düzenledik’
Ses kayıt stüdyosu olan Muhammed Haci Hasan ise büyük üstada ilişkin, “Onu 1970 yılından beri tanırım. Durmadan çalışırdı ve birlikte 15’ten fazla kayıt yaptık. Yine sanatçı Ali Reş Kerim Xemzeyî ile birlikte 2 konser düzenledik” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ