Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre kaynaklar öldürmek için harcanıyor. Avrupa’nın silah ithalatı iki katına çıktı. Açlık sınırı 19 bine dayanırken Türkiye küresel silah ithalatçıları sıralamasında 17. sırada
Bedava yemek kuyrukları, ucuz et ve meyve kuyruklarına her hafta yenileri eklenirken AKP-MHP yönetimi savaş politikasını finanse ediyor. AKP-MHP yönetiminin kaynakları silah kartellerini aktarması sonucu Türkiye küresel silah ithalatçıları sıralamasında 17. sırada yer aldı.
Çalışanları 17 nin 2 TL’lik asgari ücrete, emeklileri 10 bin TL’ye mahkum ederek kira, elektrik, ısınma bedeli, öğrenci harcamalarını gideremez duruma getiren AKP yönetiminin devasa bütçe kaynaklarını ise savaş politikalarına harcadığı uluslararası kuruluşların raporlarına da girdi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) küresel silah transferlerine ilişkin yayınladığı son araştırmasına göre Avrupa ülkeleri, 2014-18 dönemine kıyasla, 2019-23 yılları arasında büyük silah ithalatlarını neredeyse iki katına çıkardı. Yani bütçeler yaşatmak için değil öldürmek için harcanıyor.
2019-23 döneminde uluslararası silah transferlerinin yüzde 30’u Ortadoğu’ya yapıldı. Suudi Arabistan, Katar ve Mısır, 2019-23 döneminde ilk 10 ithalatçı arasında yer aldı.
193 ülke Birleşmiş Milletler’e üyeyken Türkiye küresel silah devlerinden silah alımında yani silah ithalatçıları sıralamasında 17. sırada yer aldı. Rapora göre Türkiye 2019-23 yılları arasında silah ithalatı azalan Türkiye, küresel silah ithalatçıları sıralamasında 17. sırada yer alıyor. Türkiye küresel silah ihracatında 11’inci sırada yer alan Türkiye de 2014-18 dönemine kıyasla, 2019-23 yıllarında küresel silah ihracatındaki payını iki katına çıkardı.
Buna karşılık Birleşik Kamu iş raporuna göre Şubat 2024’te Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı şubat ayında 18 bin 973 liraya çıkarken, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı da 52 bin 375 liraya kadar yükseldi.
Diğer ülkeler
Diğer Avrupa ülkeleri de silahlanıyor. SIPRI raporuna göre Fransa, dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı olarak Rusya’yı geride bıraktı. SIPRI araştırması, Avrupa ülkelerinin ithalatında görülen artışın büyük ölçüde 2022-23 yıllarında Ukrayna’ya yapılan silah transferlerinden kaynaklandığını tespit ediyor.
Buna göre Şubat 2022’den itibaren en az 30 ülkenin Ukrayna’ya askeri yardım olarak büyük miktarda silah tedarik etmesinin ardından Ukrayna, 2019-23 döneminde Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük silah ithalatçısı oldu.
Dünyanın en büyük ihracatçısı olmaya devam eden ABD’nin silah ihracatı, 2019-23 döneminde yüzde 17 oranında arttı ve ülkenin toplam küresel silah ihracatındaki payı yüzde 34’ten yüzde 42’ye yükseldi.
Araştırmada, Fransa’nın silah ihracatının 2014-18 ve 2019-23 yılları arasında yüzde 47 oranında arttığı ve ilk kez Rusya’nın önüne geçtiği kaydediliyor. Fransa’nın silah ihracatının yüzde 42’si Asya ve Okyanusya’daki ülkelere, yüzde 34’ü ise Ortadoğu ülkelerine yapıldı. En büyük alıcı yüzde 30’luk payla Hindistan oldu. Hindistan, Katar ve Mısır’a yapılan savaş uçağı teslimatları ihracat artışındaki en büyük kalemi oluşturdu. Silahları Ukrayna’ya sevk eden Rusya’nın silah ihracatı 2014-18 dönemine kıyasla 2019-23 yılları arasında yüzde 53 oranında düştü. Araştırmaya göre 2019-23 döneminde Hindistan dünyanın en büyük silah ithalatçısıydı. Hindistan da Türkiye gibi yoksulların, dilencilerin arttığı ülkelerden.
Refah yerine kuyrukları yayan iktidar!
2002’den biri 22 yıldır iktidarda olan AKP yönetimi milyonlarca insanı sefalete sürükleyip kirasını zor öder duruma getirdi. Gıdadan, giyime, ısınmaya, sağlığa hiçbir yerde bir önceki haftanın fiyatı bulunamazken fiyatlar hızla artıyor. Ekonomik değerler özelleştirilirken, maden tekellerine, tarikat şirketlerine geniş alanlar peşkeş çekilirken milyonlarca kişi 17 bin 2 TL’lik asgari ücrete mahkum edildi.
Ömürlerinin 25-30 yılını emek vererek geçiren emeklilere 10 bin TL maaş verildi. Kaynaklar savaş politikalarına bağlı olarak silah harcamalarına, silah ithalatına gitti. Satıldığı birçok ülkede uzaktan öldürmelerde kullanılan SİHA’ları üreten Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar vergi rekortmeni oldu. Ucuz et, ucuz meyve ve bedava yemek kuyrukları ise kent kent yayıldı. Pazar artıklarını toplayanlar, çöplerden yiyecek ve giysi toplayanlar arttı.
HABER MERKEZİ