Meclis içtüzüğüne yönelik CHP ve HDP konuştu. CHP’li Özgür Özel ‘600 vekil yasamacılık oynayacak’ derken, Ayhan Bilgen ise ‘Önce yöntemi konuşalım’ dedi
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP’nin İçtüzük değişikliği teklifini, “600 milletvekili yasamacılık oynayacak” sözleriyle eleştirdi. Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanlığı sistemine uyum için hazırlandığını belirttiği içtüzük için ‘en yüksek düzeyde uzlaşma aranacağı’ söyledi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, “Daha demokratik, daha özgür, daha çok konuşan, sorgulayan ve kaliteli yasama yapacak bir Meclis içtüzüğüne evet, ama Saray’ın Meclisi’ne, Saray’ın atadıklarının gelip denetim altında tuttuğu Meclis’e hayır” dedi.İçtüzük değişikliği ile ilgili henüz resmi bir çağrı almadıklarını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “ Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin eşit temsil edileceği bir çalışma yapılması gerek. Grubu olmayan diğer 3 siyasi partiden de yazılı görüş istenmeli. Binali Bey’e düşen görev bu” diye konuştu. “Kuvvetler ayrılığını güçlendireceğiz” denilerek “kuvvetler birliği tesis eden bir rejim” inşa edilmeye çalışıldığını söyleyen Özel, AK Parti’nin hazırladığıİçtüzük taslağını şöyle değerlendirdi, “Yok demesinler Meclis’i bu. Varolsun, bir şey yapsın değil. Bir bina var. Bu bina ne? Meclis! Ne yapar bu Meclis? Bir şey yapmaz da ‘Yok demesinler meclisi. Şeklen meclis !İçinde 600 milletvekili yasamacılık oynayacak. Ama esas Saray’dan yönetilecek” dedi.
Bilgen: Önce yöntem!
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen de içtüzük değişikliğiyle ilgili, siyasi partilerin önceliklerini değil, sadece ülke yararını gözeten, demokrasinin kurallarını, yasama kurumunun saygınlığını dikkate alan muhalefetle uzlaşma arayan bir çalışma tarzında anlaşılması gerektiğini söyledi. Bu çalışma mekanizması belli olmadan metin önerilerinin anlam taşımayacağını belirten Bilgen, “Burada bir irade beyanı görmek istiyoruz. Gerçekten muhalefetle birlikte İçtüzük yapma konusunda sonuna kadar tutarlı, cesur, kararlı bir tutum görecek miyiz? Önce yöntemi bir netleştirelim. Nasıl bir mekanizmayla hazırlanacak? Nasıl bir tartışma yürütülecek? Ondan sonra içerik tartışmasında elbette ki öneriler, beklentiler dile getirilecektir. Gayet tabii ki iktidarın ve muhalefetin öncelikleri farklı olacaktır. Ama önce yöntemde anlaşmak gerekiyor.”