Fiili OHAL uygulamalarının sürdüğü Gever’de eylemlerine devam eden kayıp yakınları, failler açığa çıkarılana kadar mücadele etmekte kararlı olduklarını vurguladı
15 Temmuz 2016 sonrası devreye konulan Olağanüstü Hal (OHAL), resmi olarak sonlandırılmasına rağmen fiili uygulamaların devam ettiği Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinde, tüm baskılara rağmen mücadele de sürüyor.
Kayıp yakınları da 30 Kasım 2013’te faillerin yargılanması talebiyle başlattığı eylemlerine de 99’uncu haftasında OHAL gerekçesiyle ara vermek zorunda kaldı. 7 yılın ardından Aralık ayında tekrar buluşmalarına başlatan kayıp yakınları, Mezopotamya Ajansı’na konuşarak mücadelelerinde kararlı olduklarını vurguladı
‘Kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim’
Eylemlerine kaldıkları yerden devam eden kayıp yakınlarından biri de Abdurrahman Bartın. 2005 yılında Umut Kitapevi’ne dönük gerçekleşen bombalı saldırının protesto edildiği eylemde polis tarafından açılan ateş sonucu oğlu İslam Bartın’ı yitiren baba Bartın, faillerin ortaya çıkarılmasını istiyor.
Oğlunun 19 yıl önce katıldığı protesto eylemi sırasında katledildiğini anımsatan baba Bartın, kalan ömrünü oğlunun faillerini sormakla geçireceğini belirtti. Bartın, “Kanımın son damlasına kadar mücadele edecek ve oğlumun kanını yerde bırakmayacağım. Sonsuza dek davacı olacağım. Ciğerimi parçalayanlardan hesap sorulana dek mücadeleden taviz vermeyecek ve geri adım atmayacağım” dedi.
‘Adalet için failler açığa çıkarılmalı’
1987 yılında askere gitmeden önce akrabalarıyla vedalaşmak üzere Zêrêlê köyünden Kavlegund köyüne giden Hacı Mıhçı, operasyona çıkan askerler tarafından katledildi. Ancak aradan geçen 37 yılda failler ne ortaya çıkarıldı ne de yargılandı.
Mıhçı’nın yakını Gülbeyaz Mıhçı, tekrar başladıkları eylemlerine sahip çıkma çağrısında bulundu. Mıhçı, “Yakınlarımızın failleri ve akıbetleri ortaya çıkana dek eylemimiz sürecek. Neden yakınlarımız katledildi? Bu sorunun cevabını versinler bize. Ülkede adaletin sağlanması için öncellikle kaybettirilenlerin faillerinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Tek talebimiz gerçek adalet” ifadelerini kullandı.
‘Mücadeleyi büyütmeliyiz’
İran’dan sınır ticareti yaptığı esnada Esendere beldesinde 1991 yılında katledilen 16 yaşındaki Daryoş Aygöl’ün ağabeyi Koruş Aygöl, kardeşinin karakoldan açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi. Aygöl, şunları belirtti: “Kendisine ‘Müslümanım’ diyen kişilerin daha fazla bu günaha ortak olmaması gerekiyor. Değerlerimizin akıbeti ve faillerini soruyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Faillerin bir an önce ortaya çıkarılması gerekiyor. Gerçek adalet sağlanana dek mücadelemiz sürecek. Tüm kayıp yakınlarının da bu eyleme sahip çıkması ve mücadeleyi büyütmesi gerekiyor.”
Kaynak: MA