Muradiye Belediyesi’ne atanan kayyumun milyonlarca lira karşılığında peşkeş çektiği Muradiye Şelalesi’nde doğa kıyımı gerçekleştiren şirketler, projeyi tamamlamadan ortadan kayboldu.
Hikmet Tunç/Van-Jinnews
Van’ın Muradiye Belediyesi’ne atanan kayyumun peyzaj ve rekreasyon çalışması adı altında şirketlere 4 milyon 500 bin TL karşılığında peşkeş çektiği Muradiye Şelalesi kaderine terk edildi. 31 Mart yerel seçimlerinde belediyeyi kayyumdan alan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), şelalede yaptığı incelemeler sonucu hazırladığı raporda skandallar açığa çıktı. Şelalenin giriş kısmına restorasyon malzemeleri yığılırken, şirketlerin projeyi tamamlamadan ortadan kayboldukları öğrenildi.
Raporda yer alan bilgilere göre, Muradiye Şelalesi peyzaj ve rekreasyon alanı yapım iş ihalesi 1 Ağustos 2018 tarihinde pazarlık usulü yapıldı. İhaleye en az teklif veren Mehmet Zeki Kaya ve Diyarpark Kent Ekipmanları ortak girişim ile belediye arasında tekrar gidilen pazarlıkta 17 Ağustos 2018 tarihinde 4 milyon 500 bin TL’ye anlaşmaya varılıp sözleşme imzalandı. Ana yüklenici işi alt yükleniciye devretti. Yani iş süresi boyunca alt yüklenici olan Miyaba Yapım Mühendislik Mimarlık Taahhüt İnşaat Tur. Nak. San. Ve Tic. Limited Şti. ile çalışma yapıldı. İş teslimi yapıldığı süreden bugüne kadar firmayla belediye arasında sıkıntılar devam etti. Bunun sebebi ise firmanın iş yapmaktan ziyade burada daha çok para kazanmanın yollarını araması.
Hazırlanan raporda, ayrıca şunlara yer verildi: “Kuruma tüm bu sıkıntıları yaşatan firma ve ortakları işi süresinde bitirmedikleri, proje sahasının 15 bin metrekarelik alanında hiç çalışma yapmadığı ve yaptıkları işlerde de bir sürü eksiklikler mevcuttur. Aynı zamanda yüklenicinin yaptığı tüm ek imalatlar kurum ve çalışmalarıyla yüklenicinin beraberliğinde proje sahasında her iş kalemi ayrı ayrı ölçülmüştür. Tüm ölçümler yükleniciyle yapılmış olup ve eksik yaptıkları, hatalı yaptıkları işler düşürülüp ek olarak yaptıkları işlerde hesaplanıp artan-azalanlı hak edişleri yapılmıştır. Ölçümler sonunda işin yapılmış kısmının eksikleri kurumun ilgili personelleri tarafından listelenmiştir. Aynı liste yükleniciye verilmiştir. Yüklenicinin iş bitim süresi üzerinden yaklaşık 6 ay geçtiği halde iş hala bitirilmemiştir. Kurum, yüklenicinin eksiklerini bitirmesi için defalarca süre vermesine rağmen yüklenici hiçbir şey yapmamıştır ve defalarca uyarılmasına karşın da yüklenici yine bir şey yapmamıştır. Aksine kendince fazla fazla hesaplarla kurumlardan para alma peşine düşmüştür.
‘Belediye hedef gösterilmiş’
Kurum sözleşmenin feshi için yükleniciye noterden ihtarname göndermiştir.İhtarnamede yüklenicinin eksikliklerini tamamlaması için 10 günlük süre verilmiştir. Aksi taktirde sözleşmenin feshi tek taraflı yapılacaktı. Ancak yüklenici yine 10 gün boyunca hiçbir şey yapmamıştır. Bunun üzerinden de yaklaşık 1 ay geçmiştir. Kurum şu an sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme hakkına sahiptir. Aynı zamanda yüklenici ve ortakları aldıkları hak edişleri bu proje kapsamında çalışan taşeronlara vermemiştir. Ya kendileri yemiştir parayı ya da para başka yere aktarılmıştır. Yani kendileri bu konuda da suçlu iken birlikte çalıştıkları taşeronlara ‘Bizim belediyeden çok alacağımız var. Sizin mağduriyetiniz belediye yüzünden’ denilerek belediye teknik elemanlarını hedef göstermişlerdir.” Peyzaj ve rekreasyon çalışması yürütülmediği gibi yeşil alanı beton ile dolduran firmanın çiçek ekimi için ayırdığı alanda sadece göstermelik birkaç çam ağacı ekilmiş durumda.
‘Doğamıza sahip çıkacağız’
Konuya ilişkin konuşan HDP’li Muradiye Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan, belediyeyi borç batağı olarak kayyumdan devraldıklarına dikkat çekti. Ayrıca kayyumın yaptığının sadece yolsuzluk ve borç batağı olmadığını kaydeden Balkan, “Van’ın, ilçemizin doğal güzelliği ile önemli bir şelalesi olan Muradiye Şelalesi’nin doğal görünümünü de yok etmiş. Bizler göreve başladığımız ilk günden bu yana hala kayyımın tahribatlarıyla uğraşıyoruz. Şeffaf belediyeciliği hedef bilerek halkımızla doğal güzelliklerimize sahip çıkacağız” dedi.