İdlib’de’ki gözlem noktalarından çekilen Türkiye’nin Rusya’dan taviz koparmak için Eyn İsa’ya saldırdığını belirten Ortadoğu Uzmanı Hamide Yiğit, Türkiye’nin taviz koparacak durumda olmadığını vurguladı
Türkiye destekli paramiliter gruplar ile Rusya destekli Suriye rejim güçleri arasında büyük bir krize neden olan İdlib, Türkiye’nin bazı gözlem noktalarını çekmesiyle yeniden tartışmaların odağına oturdu. Her iki gücün de kent etrafı ve kırsalına askeri sevkiyatları devam ederken, Türkiye İdlib’in etrafında bulundurduğu 13 askeri gözlem noktasından biri olan Morek kasabasındaki 9 numaralı gözlem noktasından çekildi. Çekilmeye paralel olarak TSK ve paramiliter güçlerin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi kontrolündeki Eyn İsa kentine yönelik kapsamlı saldırıları ise dikkat çekti.
Ortadoğu Uzmanı Hamide Yiğit, Türkiye’nin Morek’teki askeri gözlem noktasını geri çekmesini ve buna paralel yaşanan gelişmeleri Mezopotamya Ajansı’ndan İdris Sayılğan’a değerlendirdi.
Çatışmalar yoğunlaştı
Son 3 haftadan beri İdlib’de çatışmaların giderek yoğunlaştığını belirten Yiğit, çatışmaların yoğunlaşmasının Rusya’nın Türkiye’ye verilen sürenin sonuna gelindiği izlenimini ortaya çıkardığını ifade etti. Çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde Türkiye garantörlüğünde olan M-4 karayolunun açılmasına yönelik operasyonun yaklaşmakta olduğunu belirten Yiğit, “Çekilme asla olmaz” denilmesine rağmen Morek gözlem noktasında çekilmenin dikkat çekici olduğunu söyledi.
Hızlı bir çekilme yapan Türkiye’den herhangi bir açıklamanın yapılmamış olmasının merak uyandırdığını ifade eden Yiğit, “Ya bir savunma pozisyonu alıştır ya da bir operasyona hazırlanıştır. Onun dışında çekilmeyecek denilen gözlem noktaları M-5 karayolunun doğusunda kalıyor ki, orada bir sıkıntı yok. Belli ki M-4 karayolu üzerinde yaklaşmakta olan kriz ile alakalı bir çekilme söz konusu” dedi.
Rusya Türkiye’nin talebini reddetmişti
Rus heyetinin, Eylül ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde birinci koşul olarak Moskova Mutabakatı çerçevesinde M-4 karayolunun çevresinin boşaltılmasını istediğini hatırlatan Yiğit, Türkiye’nin buna karşılık Tel Rıfat ve Minbiç’in kendilerine teslim edilmesini istediğini ama bunun kabul edilmediğini söyledi.
Kimi Rus uzmanların Türkiye’nin çekilmesini yaklaşmakta olan İdlib operasyonuna yönelik hazırlık ihtiyacından kaynaklanmasına bağladığını belirten Yiğit, M-4 karayolunun güneyinde kalan grupların hedefte olduğunu vurguladı.
Gruplar Erdoğan’ı hedef aldı
Uygur savaşçıların ve El Kaidecilerin hedefte olduğunu söyleyen Yiğit, Çin ve Uygurlu El Kaide unsurlarının olası bir operasyonda Hatay dışında gidebilecekleri hiçbir yer olmadığına işaret ederek, “Türkiye, belki Cebel Zaviye’deki cihatçı gruplara garantör olur ve İdlib’in daha da derinliklerine çekebilir ama Türkistan İslam Partili Uygurlu cihatçıların gidecek hiçbir yerleri yok. Ya çatışarak ölecekler ya da Türkiye sınırına dayanacaklar. Ama çatışarak ölme diye bir şey yok. O çok kaba bir tabir olur çünkü bunlar aileleriyle birlikte geldiler. Savaşçıdan çok daha fazla çocuk ve kadın var orada. Türkiye kapıları açılacak mı, açılmayacak mı o belirsizlik var”
Morek gözlem noktasından çekilme başladığında ilk tepkiyi bu grupların verdiğini hatırlatan Yiğit, “Doğrudan Erdoğan’ın ismini telaffuz ederek tehdit ettiler. Yani kendilerinin kurban edildiklerini düşünerek öfkelerini dile getirdiler. Gerek Erdoğan’a gerek Rusya’ya ve rejime karşı sonuna kadar savaşacakları mesajını verdiler” diye konuştu.
Eyn İsa saldırısı
İdlib’teki hareketliğe paralel olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi kontrolündeki Eyn İsa kentine yönelik gerçekleşen saldırıların dikkat çekici olduğunun altını çizen Yiğit, “İdlib, Rusya ve Suriye ordusu tarafından ısıtılsa da, Türkiye’nin ateşi başka bir yere taşıma ihtimali var. O yer de Fırat’ın doğusu olarak görülüyor. Eyn İsa’daki çatışmalar Rusya’ya bir mesaj vermek ve İdlib’den taviz koparmak amacıyla yapılmış olabilir. Ama Türkiye, Suriye, Libya ve Karabağ dosyaları nedeniyle Rusya’dan taviz koparacak durumda değil.”
HABER MERKEZİ