Ankara YHT davasında da adil bir yargılanma yürütülmüyor. Tek tutuklu sanık olan Osman Yıldırım’ın tahliyesine karar verilirken, duruşma 22 Ekim’e ertelendi
Ankara’da Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yol kontrolü yapan kılavuz trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazaya ilişkin 1’i tutuklu 10 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşması Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmaya çok sayıda müşteki katılırken, taraf avukatları ve tutuksuz yargılanan sanıklar YHT Trafik Servis Müdürü Ünal Sayıner, TCDD Emniyet ve Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın, TCDD Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Mükerrem Aydoğdu, YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz, Şube Müdürü Recep Kutlay, Trafik Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Tuna, hareket memuru Sinan Yavuz ve trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey salonda hazır bulundu.
9 ölü 107 yaralı ama tek tutuklu sanık!
Dosyanın tek tutuklu sanığı tren teşkil memuru Osman Yıldırım ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Trenlerin gidiş yönlerine göre farklı raylara girmesini sağlayan makası değiştirmeyi unuttuğu için kazaya sebep olduğu öne sürülen Osman Yıldırım ile diğer tutuksuz yargılanan sanıklar, “Birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.
Duruşmada önceki duruşmalarda dinlenmeyen, kaza sırasında trende yer alan yolcular dinlendi. Dinlenen kişilerden çoğu kazadan hafif yaralar aldıklarını belirterek, şikayetçi olamadıklarını söyledi.
‘YHT Trenleri hat 1 ‘den gitmeli’
Kaza günü YHT garında görevli olduğunu ifade eden makinist Ali Emir, tanık sıfatıyla dinlendi. YHT’nin normalde hat birden gitmesi gerektiğini söyleyen Emir, “Kaza olduğu yer biraz virajlı. YHT makinistleri karşından trenin geldiğini fark etmeyebilir. Trende iki makinist görevli olur, ikisi de trenin ön kısmında durur, ancak birisi biraz daha alçakta oturduğu için yolu göremez” diye belirtti.
Sanık avukatların, “Makinistler hat değiştiğinde coğrafi şartlardan dolayı hat değiştiğini anlarlar mı” sorusuna ise Emir, “Evet anlayabilir. Ben olsaydım ve yanlış yola girdiğimi fark ettiğimde dururdum” şeklinde cevap verdi.
TCDD alt yapı ve sinyalizasyon eksikliklerini gidermiyor
Kazada yaralanan Gökhan Candoğan’ın avukatı Mehmet Çağrı Songuç söz aldı. Songuç, “Hala kazaya sebep olan makinist mi, makasçı mı üzerinden gidiliyor. Alt yapı ve sosyalizasyon sistemi eksiklikleri giderilmeden tren seferleri başladı” diyerek, tanık Emir’e “Bu eksiklikler hala devam ediyor mu?” diye sordu. Emir, şu yanıtı verdi: “Kazadan önce ve kaza günü Eryaman-Ankara arası sinyalizasyon yoktu. Kazadan sonra TSİ sistemli sosyalizasyon yapıldı.”
Bunun üzerine tekrar söz alan avukat Songuç, “Hala alt yapı ve sinyalizasyon eksiklikleri devam ediyor. Ama süreç makinist ve makasçı üzerinden götürülmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
Verilen aranın ardından tren teşkil memuru olarak görev yapan İbrahim İlhan tanık olarak dinlendi. Kazanın olduğu saatlerde evde olduğunu söyleyen İlhan, hareket memurunun talimatıyla tutuklu yargılanan sanık tren teşkil memuru Osman Yıldırım’a garda işe başladıktan sonra makasları ve yolları tanıttığını anlattı. İlhan, “Osman abi anlattığım her şeyi anladı, makas değişimlerini nasıl yapacağını anladığını gördüm” dedi.
‘Görevli bayrak gösterir’
Gece nöbetine kaldıklarında normalde saat gece 01.00′ da işlerinin bittiğini ve kulübede dinlendiklerini söyleyen İlhan “İşimiz bitince de garın içindeki odamıza geçeriz” diye belirtti. Bunun üzerine sanık avukatların, “Tren makasın başına geldiğinde görevli bayrak gösterir mi” sorusuna İlhan, “Evet makas başında hangi görevli varsa o bayrak gösterir. Makinist dur işaretinin olduğu kırmızı levhaya gelince durur. Hareket memuru da tren teşkil memurunun vereceği işarete göre hareket etmesini söyler biz de makas değişimi durumunda yeşil bayrak gösteririz makinist ona göre hareket eder” şeklinde yanıtladı.
Mahkeme başkanının “Hala aynı görevde misin” sorusuna İlhan, “Hayır bıraktım aynı yerde memurluğa geçtim” dedi.
Ardından sanık Yıldırım’ın avukatı Mehmet Eker, “Savcılık ifadende başka şeyler anlatıyorsun. Savcılık ifadende eğitim almadığınızı söylemişsin” dedi.
‘Eğitime tabi tutulmadı’
Eker’in “Ankara Gar’da kazadan önce çalışan kaç tane tren teşkil memuru dışarıdan geldi” sorusuna ise İlhan, “Ben Sincan’dan geçici olarak ardından nakil edildim. Benden başka 2 kişi nakil ile, Eskişehir tarafından da geçici görevli olarak gelenler vardı” şeklinde yanıt verdi. Ardından avukat Eker, “Osman Yıldırım’ın iş yeri amirleri tarafından tek başına nöbete girmesi noktasında herhangi bir performans testine tabi tutulduğunu gördünüz mu” sorusuna İlhan, “Hayır görmedim” dedi. Avukat Eker’in “Makasçıların dinlendiğini söylediğiniz kulübe kazadan önce var mıydı” sorusuna ise İlhan, “Küçük bir kulübe vardı ama büyük kulübe kazadan sonra konuldu” şeklinde yanıtladı.
Eker’in “YHT trafik eğitimine dair bir eğitim aldınız mı. Mevzuatı biliyor musunuz” sorusuna İlhan, “Hayır almadım. Bu eğitim nasıl bir eğitim bilmiyorum” dedi. Bunun üzerine Eker, “Osman Yıldırım’ın aldığı bir eğitim yok. Siz de almadım dediniz, ama aldığınıza dair dosyada belge var. O zaman bu da doğru değil” diye belirtti.
Mahkeme Başkanı: Hakimlik kanununu bilmiyorum
Mahkeme başkanı Eker’in sorduğu sorulara “Çok idari sorular bunlar. Ben de hakimlik kanununu bilmiyorum” diyerek kısa tutmasını istedi.
Bunun üzerine Osman Yıldırım’ın alması gereken birçok eğitimin olduğunu ifade eden avukat Eker, “Bu nedenle bu soruların cevaplanması lazım” dedi.
Tanığın beyanları gerçek dışı
Ardından bulunduğu cezaevinden Ses ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan tutuklu sanık Osman Yıldırım “Tanığın beyanları tamamen gerçek dışıdır. İbrahim, doğruları söyle ki akşam gittiğinde rahat uyu. Hat 1 hat 2 makaslarını beraber kullandık diyorsun, tekrar soruyorum görüntüler var kullanmadık. Ben işe başladığım sırada hat 1 hat 2 makasları çalışmıyordu. Sen çalışmayan makasları bana nasıl öğretebilirsin” ifadelerini kullandı.
Ardından kaza sürecinde trafik yönetim merkezi müdürlüğünde çalışan tanık dinlendi. Trenin hangi hattan gideceğinin mevzuatta belli olduğunu kaydeden tanık, “Kazanın sebebini makas hatası olduğunu düşünüyorum. Makinistler makas değiştiğinde bilmesi gerekiyor. Makinistin hat ikiden gitmesi gerekirse bu kendisine bildirilir ama bu durum yolcu trenlerinde zor olur” şeklinde konuştu.
‘Kazalar devam ediyor’
TCDD de bu kazaya neden olan ihmaller kaldırılmadığı için kazaların devam ettiğini belirten tutuklu sanık Osman Yıldırım’ın avukatı Mehmet Eker, “Bunlar trenlerin sinyalizasyon sistemleri olmadığı hat bölgesinde yaşanan kazalar. Malatya ve Elazığ’da yaşanan tren kazaları gibi. Bugün dinlenen tanıkları dinlediğimizde de makinistlerin kusuru var. Genel müdüre kadar giden süreçte birçok kusurlu kişi var. Ama Osman Yıldırım dışında hepsi tutuksuz. Osman Yıldırım’a tüm kazanın yükünün çektirilmesi vicdanen ve hukuken doğru değildir. Bu nedenle tutukluluk halinin kaldırılmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
Tanıkların dinlenmesinin ardından sanık avukatları, disiplin soruşturmasının akibetinin sorulmasını, kaza gününe dair hem tren kabin içini hem de kabin dışını gören kamera görüntü ve ses kayıtlarının incelenmesini talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılan disiplin soruşturması sonuçlanmış ise alınan kararın bildirilmesine karar vererek tutuklu sanık Osman Yıldırım’ın da tahliyesine karar verdi.
Duruşma 22 Ekim’e ertelendi.
Ne olmuştu?
Ankara’da 13 Aralık 2018’de Ankara-Konya seferini yapan YHT, Marşandiz istasyonuna girişi esnasında kılavuz tren ile çarpışmıştı. Kazada 3’ü makinist 9 kişi hayatını kaybederken, 107 kişi de yaralanmıştı. Kazanın ardından açılan davanın ilk duruşmasında tutuklu yargılanan 3 sanıktan hareket memuru Sinan Yavuz ve trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey serbest bırakılırken, diğer tutuklu tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Kimler yargılanıyor?
YHT Ankara Müdürü Duran Yaman, YHT Trafik Servis Müdürü Ünal Sayıner, TCDD Emniyet ve Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın, TCDD Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Mükerrem Aydoğdu, YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz, Şube Müdürü Recep Kutlay ve Trafik Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Tuna tutuksuz yargılanan isimler.
ANKARA