“Yeşil Yol” ismiyle anılan ve Karadeniz’in yaylalarını betona boğan proje sonrası yaylaların tahrip edilen bitki örtüsü için Rize İl Özel İdaresi çim ekme kararı aldı ve bu proje için ihale açtı
Rize İl Özel İdaresi, “Yeşil Yol” projesiyle tahrip edilen Rize Çamlıhemşin yaylaları için çim ekme ihalesi açtı.
Proje hayata geçirilirken yurttaşların yaylaların doğal yapısı tahrip edildiği için yaptığı eylemlere jandarma ve polis müdahale etmiş bir çok insan gözaltına alınmış ve o dönem konu kamuoyu tarafından sıkça tartışılmıştı.
Projeyi Danıştay durdurmuş olsa da proje devam ettirilip yaylalar ranta açıldı. Bundan kısa süre sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rize ziyaretinde yaylaların betona gömüldüğünü itiraf etti. Erdoğan, Ayder Yaylası için ‘Buraları rezil ettik kirlettik’ ifadeleri kullandı.
Şimdi projede gelinen nokta ise içler acısı. Yaylaların bitki örtüsü tamamıyla tahrip edilmiş durumda. Üstelik devlet kurumları da artık bu durumu saklayamıyor.
Bitki örtüsü kayboldu
Rize İl Özel İdaresi aldığı çim ekme kararında endemik bitki örtüsünün kaybolduğu aktarılarak, “Yüksek bölgelerde ortamın yeşillik açısından eski halini alması uzun yıllar süreceği gerçeği bilimsel olarak bilinmektedir. Bu olumsuz durumun çözülmesi amacıyla yüksek rakımlarda kısa sürede ortamın yeşermesini sağlayacağını düşünülen endemik çim tohumu uygulama çalışması başlatılmasına ait tarım komisyonu çalışmalarını tamamlayamadığından komisyona ek süre verilmesi kabul edildi” ifadeleri kullanıldı.
Danıştay durdurdu ama proje durmadı
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından 2013 yılında çalışmalarına başlanılan yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik “Yeşil Yol Projesi” ile Samsun–Artvin arasındaki yaylaları birbirine bağlamayı amaçlıyordu. Ancak bölge halkının yol çalışmalarının başlamasından itibaren başlattığı hukuk mücadelesi ve ödenek yetersizliği nedeniyle zaman zaman durma aşamasına geldi. Projeye ilişkin Danıştay, 13 Temmuz’da durdurma kararı aldı. Buna rağmen devam eden “Yeşil Yol Projesi” ile yaylaların büyük bir kısmı ranta açılarak, doğal yapıların bozulmasına yol açtı.
HABER MERKEZİ