Deprem kentlerinin ziyareti sonrası hazırlanan raporu açıklayan Yeşil Sol Parti Eşsözcüleri depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sorunların çözülmediğini belirtti. Açıklamada konuşan Akın, deprem yönetmeliğinin değişmesi gerektiğine vurgu yaparak, aksi halde insanların yeniden ölüme terk edileceğini belirtti
Akın, depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen yurttaşların, insanlık dışı bir yaşam ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti. Eşsözcüler, iktidarın seçim sürecinde deprem bölgesine dair verdiği sözlerini de yerine getirmediğini ekledi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eşsözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın 18-21 Eylül tarihlerinde deprem bölgesine yaptıkları ziyaretlere ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyerek, parti olarak hazırladıkları raporu açıkladı.
İktidarların tavrı hiç değişmedi
Semsûr (Adıyaman), Meletî (Malatya), Mereş (Maraş) ve Hatay’ı milletvekilleriyle ziyaret ettiklerini söyleyen Uçar, Türkiye’de iktidarların depreme dair önleme ve tedbir konusunda hiçbir zaman hassas olmadığını belirterek, “Deprem bölgesinde gördüğümüz tabloda deprem sonrasında da aslında iktidarın devlet olanaklarının oraya götürmek yerine bir seçim malzemesine dönüştürdüğünü gördük” dedi.
Seçimde verilen vaatler tutulmadı
Genel seçimlerde iktidarın deprem üzerinden vaatlerde bulunduğunu, ancak depremin üzerinden 7 ay geçmesine ve seçimin bitmesine rağmen iktidarın verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmediğini kaydeden Uçar, “Deprem bölgesinde acılar halen çok taze ve yapılması gereken en asgari şeylerin bile yapılmadığına tanıklık ettik. AFAD konteynerleri adil bir şekilde dağıtmadığı gibi kendisinden konteyner almayanlara da banyo, tuvalet gibi ihtiyaçları ne yazık ki vermekten imtina etmiş durumda. İnsanlar çok sıcak bir yazı ne yazık ki kalabalık aileler biçiminde o küçücük konteynerlerde geçirmek zorunda kaldı. Yaza gösterdikleri tahammülü kış için göstermeleri çok mümkün gözükmüyor” diye belirtti.
İnsanlar geçim sıkıntısıyla baş başa bırakıldı
Deprem bölgesindeki elektrik faturalarına da dikkat çeken Uçar, “Deprem bölgesinde yaşayan insanlar 200-300 liralık elektrik faturalarının bin liraya vurduğu bir durumla karşı karşıyalar ki deprem bölgesinde yaşayan birçok insanımız da geçim sıkıntısıyla baş başa bırakıldı. Özellikle çiftçiler, ürünlerini hem satış hem de paraya dönüştürme konusunda çok ciddi zorluklar çekti. Enkazlar kaldırılmamış” diyerek hem Meclis’in bu konuda sorumlu davranması gerektiğini hem de başta örülen dayanışma ağlarının devam etmesi gerektiğini belirtti.
Deprem yönetmeliği değişmek zorunda
Ardından söz alan Akın ise, genel seçimlerden sonra deprem bölgesinde durumun hiç değişmediğine vurgu yaptı. Akın, “Bizim gördüğümüz en temel sorun, deprem yönetmeliği eskisi gibi devam ediyor. 99 sonrası yapılan yönetmenliğe göre inşaat yapılmaya devam ediliyor. Bu şu demek; örneğin iki yıl önce bir yıl önce yapılan inşaatlar sonrası yapılan binaların aynı yönetmeliğe göre yapılmış olması yeniden yıkılacak ve insanlarımızın altında kalması anlamına geliyor. Hatay’da bilim insanlarına sorduk, neden böyle yapılıyor diye? Verilen cevap şu: ‘Deprem sonrası bu bölgede yaşanan bütün sorunları sorumluluğunu hükümet almak istiyor.’ Yönetmenlik değiştiği zaman zaman yeraltı etütleri yapılan inşaatlarda hayatını kaybeden insanların sorumluluğunu alacaklar. O yüzden yönetmeliği değiştirmiyorlar. Şu anda TOKİ ve AFAD’ın bu yönetmenlikle yaptığı inşaatlar risk altındadır” diyerek yönetmeliğin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Elektrik su ihtiyacı karşılanmalı
Yurttaşların elektrik, su gibi zorunlu giderlerinin karşılanması gerektiğini vurgulayan Akın, “Bu konu, devletin kamusal olarak görevidir ve yapması gerekiyor. Oranın desteklenmesi gerekiyor. Orada çalışan memurların, doktorların orada kalmasının koşulları yaratılmalıdır, acilen binaların yapılması gerekiyor. Sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi lazım. Bu bakımdan Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. İnsanlar hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Bu mücadeleye özellikle tarım alanında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek vermesi gerekiyor” dedi.
Deprem paraları nereye gidiyor
“Depremle ilgili bütün toplumun ödediği vergilerden toplanan para nereye gidiyor” diye soran Akın, “Ulusal ve uluslararası alanda yoğun destek alındığı biliniyor bunlar depremle ilgili nasıl kullanılıyor bu kadar insanlarımız destek alamadığı halde bu desteklerin nereye gittiğini bir kez daha soruyoruz. Orada hayata tutunmaya çalışan insanlarımızın desteklenmesi gerekiyor. Eğer bu insanlarımız desteklenmezse insanlarımızın ölüme terk edildiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bütün yurttaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya, yetkilileri sorumlu olmaya davet ediyoruz” dedi.
ANKARA