Ek bütçeye muhalefet şerhi düşen Yeşil Sol Parti, Kürt sorunundaki çözümsüzlük ve savaş politikalarının bütçeyi çökerttiğini belirtti
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 1 trilyon 119 milyar 514 milyon TL’lik ek bütçe teklifine muhalefet şerhi düştü.
Şerhin gerekçesinde devasa büyüklükte olan 2023 bütçesinin altı ayda tüketildiği, ek bütçe kanun teklifinin iktidarın ekonomi politik tercihlerinin ve iflas belgesi olduğu belirtildi.
Bütçeye şerh
Yeşil Sol Parti, şerhinde, mevcut hükümetin ne orta vadede ne de kısa vadede öngörü yapacak kapasiteye sahip olmadığı için ek bütçenin iktidara emanet edilemeyeceğini belirterek, “Çözüm; şiddetin, seçimin, faizin, rantın, sarayın, yandaşın, sermayenin bütçesinde değildir. Ülkeyi torba yasalarla yönetmeye alışmış olan AKP-MHP iktidarı, ek bütçe yapmayı da alışkanlık haline getirmeye başlamıştır. Ek bütçeyle istenen 1 trilyon 120 milyar liralık ilave ödeneğin, halkımızın sırtına yüklenecek vergilerle ve zamlarla olacağı ortadadır.
Kürt sorunun ekonomik etkileri
Şerhin devamında şu ifadelere yer verildi: “2023 bütçesinin çökmesinin temel nedenlerinden biri de şiddet, güvenlik ve savaş bütçesi olmasıdır. Tüm eleştirilerimize rağmen militarist bütçe anlayışına dayanmasıdır. Kürt sorununun çözümsüzlüğü bütçeyi çökertmiştir. Güvenlikçi politikalar nedeniyle arttırılan savunma ve savaş harcamaları yurttaşların sırtına ilave vergiler, hayat pahalılığı, yoksulluk, sefalet ücretleri ve üç haneli enflasyon olarak yüklenmiştir. Ek bütçe de bunu devam ettirmektedir. Bu ek bütçede bile yaklaşık 47 milyar lira savunma ve güvenliğe gidecektir.
47 milyar lira
Ek bütçe olan 1 trilyon 120 milyar liranın sadece yarısı deprem için kullanılacaktır. 482 milyar lirası afet konutlarının yapımı ve alt yapı hasarının giderilmesi için tahsis edilmek üzere toplamda 527 milyar lira afete dönük ödenek olarak ayrılmış durumdadır. Bu demek oluyor ki ek bütçenin yaklaşık yarısı deprem için yapılan ihalelere aktarılacaktır. Ancak istenen ilave ödeneğin diğer yarısının depremle bir alakası yoktur. Örneğin faiz giderleri için 80 milyar lira ilave ödenek istenmektedir. Savunma ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçları için 40 milyar lira; Halk Bankası ve Ziraat Bankası’nın görevlendirme giderleri için 8 milyar lira; genel aydınlatma giderleri için 7,8 milyar lira; konut, ibadethane ve Cemevlerine ücretsiz doğalgaz sağlanabilmesine ilişkin sistem kullanım bedelleri için 4,3 milyar lira ek bütçede depremle alakası olmayan harcama kalemleridir.
ANKARA