Önemli tarım ürünlerinden ‘beyaz altın’ pamuğun hasadı başladı. Son 5 yılda pamuğa zarar veren yeşil kurt popülasyonunun ciddi bir şekilde artması verimi yüzde 30 oranında düşürdü
Lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelip, “beyaz altın” olarak tanımlanan pamuğun hasadına başlandı. Ancak bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi umut eden çiftçilerin çoğu, elde ettikleri verimden memnun değil. Nedeni ise yanlış ilaçlamadan dolayı popülasyonu artan yeşil kurtların pamuğa zarar vermesi.
Tarım ilacı fiyatlarının pahalı olması nedeniyle merdiven altı ilaçlara yönelmek zorunda kalan çiftçilerin, yanlış ilaçlama sonucu avcı böcekleri de yok etmesi, yeşil kurtların sayısının artmasına ve verimin düşmesine neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman, konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
‘Yeşil kurtlar zarar veriyor’
Ucaman, yanlış ilaçlama ile bölgede son 5 yıldır ciddi bir şekilde pamuğa zarar veren böcek popülasyonun arttığını ifade etti. Pamuk başta olmak üzere diğer tüm bitkilerde görülen yeşil kurtların genellikle beslendiği alanların pamuğun çanak ve çiçek bölgeleri olduğunu belirten Ucaman, yeşil kurtların pamuğun çanak ve çiçeğine zarar verip, hem bitkinin oluşumunu hem de yetişmesini engellediğini söyledi. Yeşil kurtların kendisiyle birlikte mantar hastalıkları da oluşturduğunu aktaran Ucaman, “Yeşil kurtların özellikle larva dönemlerinde, L3 ve L4 dönemleri dediğimiz zaman diliminde pamuk üzerinde ciddi etkilere sahip olmaktadır. Pamuk çanağının içerisine girerek kozanın çiçek açımını engellemektedir” diye belirtti.
Pamuk yetiştiriciliğinde bölge açısından 15-20 Ağustos arası dönemin oldukça kritik olduğunu kaydeden Ucuman, “15-20 Ağustos dönemlerinde görüldüğü zaman müdahale edilmemesi halinde verimde yüzde 30’a yakın bir düşüş söz konusu olmaktadır” dedi.
Avcılar yok edildi
Ucaman, yeşil kurtlara karşı kültürel çözüm olarak adlandırılan avcı (predatör) böceklere de işaret etti. Yeşil kurtların avcı böcekler tarafından doğal olarak ortadan kaldırıldığını belirten Ucuman, “Yanlış ilaçlamadan dolayı avcı böcekleri de bilinçsizce imha ettiğimiz için burada zararın etkisi fazlalaşıyor, popülasyonun durumu piramitsel olarak çoğalabiliyor ve ciddi miktarda zarara yol açabiliyor” diye konuştu.
Merdiven altı üretim
Son zamanlarda neredeyse tüm marketlerde zirai ilaçların satıldığına dikkat çeken Ucuman, “Yanlış politikalar nedeniyle vatandaşlar zirai ilaçları merdiven altlarında temin edebiliyorlar. Merdiven altı satılan zirai ilaçların kullanımları ise diğer yararlı böceklerin de ölmesine neden olduğu için bölgede yaklaşık 5 yıldır ciddi bir şekilde pamuğa zarar veren böcek popülasyonu artmaya başladı” şeklinde konuştu. Yeşil kurt gibi böceklerden kurtulmaya dönük kültürel yöntemlere de değinen Ucuman, “Araziyi sürekli analiz etmek gerekmektedir. Pamuğun çanak kısmının oluşma döneminde kontrollerin sağlanması gerekiyor. Bilinçli bir şekilde ekim yapıldığı zaman ve ilaçlar da zamanında kullanıldığı vakit pamuğu kurtarmış olacağız. Hem de yararlı böcek dediğimiz popülasyonu da korumuş olacağız” dedi.
DİYARBAKIR