Merkez Bankası’nın kârının kamuya aktarılması, seçim ekonomisi tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Palyatif çözümlerin çare olmayacağını belirten Paylan, ‘Piyasaya pompalanan paralar, yeni krizin habercisidir’ dedi
Mezopotamya Ajansı’ndan Selman Güzelyüz ve Diren Yurtsever’e konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, yerel seçimlerin hemen öncesinde Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ile hükümetin aldığı kararlara değindi. Türkiye ekonomisinin derin bir kriz içinde olduğunu söyledi. Paylan, “Ekonominin tüm göstergeleri bunu gösteriyor. İşsizlik rakamları ciddi yükselişte, sanayi üretiminde büyük bir düşüş var. Yine perakende satışlarda büyük düşüş var. Bakın sadece araba satışlarına baktığımızda bile yüzde 50’lik düşüş görüyoruz ve piyasada ciddi bir durgunluk var. En son enflasyon ve dolar kuru artışı üzerinde vatandaş aşırı yoksullaştı. Esnaf iş yapamıyor. Sanayi yeterli üretim yapamıyor” dedi.
Çözüm olmayacak
2018’in de geçici tedbirlerle kurtarıldığını savunan HDP’li Paylan, bedelli askerlik ile 10 milyar, ‘İmar Affı’ ile 15 milyar TL üzerinde para, vergi affı ile 15 katrilyon para toplanarak 2018’in kotarıldığını savundu. Bunların tek seferlik gelirler olduğuna dikkat çeken HDP Diyarbakır Milletvekili, “Peki ya gelecek yılı ne ile kurtaracaklar. Şimdi yine çantada bir tavşan daha çıkartalım dediler ve Nisan ayındaki Merkez Bankası kârını Ocak ayında çektiler. 33,3 katrilyon TL Merkez Bankası’ndan hazineye aktarılacak. Bunu ne için yaptılar? Bu kaynakla seçim yatırımı yapılacak yani piyasaları biraz rahatlatmak için piyasalara verilecek. Ama bu da maalesef çözüm olmayacak” şeklinde konuştu. . Özelikle şu anda seçim ekonomisi uygulanmaya başlandığını kaydeden Paylan, “Bu çerçevede özellikle zora girmiş yandaş müteahhitleri, finans kuruluşlarını kurtarma ve KOBİ’lere kredi verme derdinde. İşte kredi kartları borçlarına kaynak bulmak için bazı panik adımlar atılıyor. Niye bunu yapıyor peki? Çünkü seçim anketlerinde büyük düşüş var” ifadesini kullandı.
Nedeni güvenlikçi anlayış
Paylan, ekonominin bu duruma evrilmesine, AKP iktidarını çözüm sürecine son vermesi ve güvenlikçi politikalara sarılmasından kaynaklandığını vurguladı. HDP’li Paylan, “2015 yılına yani barış sürecinin sürdüğü güne kadar Türkiye ciddi rakamlar ile büyüyordu. Ağır aksak olsa da pek çok konuda reformlar yapabiliyordu, en azında huzur vardı. İnsanların gelecek ile ilgili umutları vardı. Ama çözüm sürecinin bittiği günden bugüne hep kan kaybettik. Bakın sadece güvenlik harcamalarına bakarsak bile ilişkiyi anlarız. 2015 yılında jandarma, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’nın tüm bütçelerini toplarsak 50 milyar TL yapıyor, yani eski para ile 50 katrilyon yapıyor. 2019 bütçesine baktığımızda ise ayrılan kaynak 150 katrilyon civarında” dedi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bu politikalar nedeniyle 31 Mart sonrası tablonun karanlık olduğunu, verilen desteklerin vergi olarak geri alınacağı uyarısında bulundu. Tek çarenin bu hükümetin gitmesi olduğunu belirtti.
DİYARBAKIR