HDP Mardin eski Milletvekili Gülser Yıldırım, hakkında verilen cezanın İstinaf Mahkemesi tarafından bozulması üzerine yeniden görülen davanın ilk duruşmasında tahliye edilmedi. Karara tepki gösteren avukatlar, mahkemenin AİHM ve AYM kararlarını hiçe saydığını söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin eski Milletvekili Gülser Yıldırım’a verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından yeniden başlayan yargılamanın ilk duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yıldırım’ın tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldığı duruşmada avukatlar hazır bulundu. Duruşmayı, Yıldırım’ın yakınları, HDP Mardin il ve ilçe örgütü temsilcileri ile milletvekilleri Ebru Günay, Pero Dündar ve Nuran İmir takip etti.
Yapılan kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, mahkeme dosyanın istinaf tarafından bozulmasına dair gerekçeyi okudu. Daha sonra söz alan iddia makamı, Yıldırım hakkında “silahlı örgüt üyesi olmaktan” ceza verilmesini istedi.
‘Sözümüzü esirgemeyeceğiz’
Mütalaaya karşı konuşan Yıldırım ise, bir süre önce yaşamını yitiren önceki dönem Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan için başsağlığı dileklerinde bulundu. “Kendilerini feda eden özgürlük savaşçılarının yanında olduğumuzu belirtiyoruz” diyen Yıldırım, daha önce savunmasını yaptığını belirterek, “Türkiye’de yargının geldiği asama nedeniyle savunma yapmayı anlamlı bulmuyoruz. Çünkü Türkiye yargısı bugün ne bağımsızdır ne de özgürdür. Mahkemeniz şahsında bunu söylemiyorum. Bunu Türkiye yargısının genel durumundan dolayı söylüyorum. Ama biz bedeli ne olursa olsun, insanlık onuru için mücadele etmeye devam edeceğiz. Sözümüzü de esirgemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Yargı bağımsız değil’
Yargının bağımsız olmadığına dikkat çeken Yıldırım, ABD ile Türkiye arasında krize dönüşen ve geçtiğimiz gün serbest bırakılan Rahip Andrew Craig Brunson davasını örnek gösterdi. Yıldırım, “Yargı kendi başına karar vermedi. ABD ile Türkiye yöneticileri arasında yapılan bir anlaşma sonucunda bir karar verildi. Brunson da böyle tahliye edildi. Bu nedenle hakkında ne karar verilirse verilsin; şu andaki mahkemeyi ben suçlayamam çünkü onlar da özgür değiller. Dosyaya bakan mahkeme de sarayın baskısı altında karar verdi” diye konuştu.
İddia makamının “Örgüt üyesidir” ifadesine tepki gösteren Yıldırım, şöyle devam etti: “Örgüt üyesi nedir? Bizzat o örgüt adına çalışmak ve o örgütün kararlarına imza atmakla olur. Ben HDP milletvekili ve üyesiyim. Ben HDP ile birlikte insanların özgür ve demokrasi çerçevesinde yaşamasını savunuyorum. Eğer Türkiye’de insanların özgürce yaşamasını savunmak suç ise, biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz.”
Önce belediyeler şimdi muhtarlar
Türkiye’de yaşayan halkların mevcut sistemin mağduru olduğuna dikkat çeken Yıldırım, şunları söyledi: “Şu andaki sistem bir sömürü ve talan sistemine dönüşmüş durumda. Tüm devlet kurumları AKP’nin despotik uygulamalarının uygulama alanlarına dönüşmüş durumda. Aslında bugün söylenecek çok fazla söz var. Ama bu sözlerin mahkemeler üzerinde bir etkisi olmadığını da biliyoruz. Ama bu uygulamaların hak hukuk ile bir alakası var mı? Önce belediyelere kayyum atamalar uygulandı. Milletvekilleri tutuklandı. Bugün sıra muhtarlara kadar geldi. Bunun demokrasi ile alakası nedir. Yaşananları sorguladığımızda ahlak ve vicdanın olmadığını göreceğiz.”
‘Mütalaa hukuka aykırı’
Daha sonra konuşan avukatlar da, mahkemenin bozulan kararın ardından esas hakkında mütalaa istemesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, tanıklar dinlemeden karara gidilmemesini istedi. Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı iddiayla görülen bir başka dava dosyasıyla bu dosyanın birleştirilmesini talep eden avukatlar, Yıldırım’ın tahliyesini istedi.
Tahliye edilmedi
Ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyet, Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dosyaların birleştirilmesi talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 9 Kasım tarihine erteledi.
Karara tepki
Duruşmanın ardından Karayolları Parkı’nda bir araya gelen HDP heyeti ve Yıldırım’ın avukatları kısa bir açıklama yaptı. Avukat Azad Yıldırım, kararın hukuksuz bir karar olduğunu vurgulayarak, mahkemenin AİHM ve AYM kararlarını hiçe saydığını söyledi. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da, karara tepki göstererek, “Bizim şahsımızda Gülser arkadaş özgürdür. Bu kararlar tamamen siyasi kararlardır” dedi.
Kaynak: MA