Nikel zengini Yeni Kaledonya sosyalistleri Fransa yönetimine rest çekerek, tek Kanak kalsa da bağımsızlık mücadelesini sürdüreceklerini söylediler
Fransa’nın denizaşırı kolonisi, özerk Yeni Kaledonya’daki hükümette yer alan bağımsızlık yanlısı Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisinden (FLNKS) Gençlik, Spor ve Kültür Bakanı olan Mickael Forrest, yerli halk Kanakların her zaman bağımsızlıkları için savaşacağını söyledi.
Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisi’nden (FLNKS) olan Yeni Kaledonya Gençlik, Spor ve Kültür Bakanı Mickael Forrest, sömürgeciliğe karşı olduklarını söyledi. Forrest, Fransa’nın geçmişte sömürge uygulamaları birçok Fransız kolonisinde yaptığını, doğal kaynakları yağmaladığını, insanları böldüğünü, sömürge etkisinin devam etmesi için koşullar oluşturduğunu, kendilerinin ise direndiğini kaydetti.
Fransa’nın 25 bin ila 35 bin ek seçmen kaydetmek istediğini belirten Forrest, bunun Kanak halkının kendi ülkesinde azınlık konumuna düşmesine neden olacağını vurguladı. Forrest, direnmeye devam edeceklerini belirterek tek bir Kanak hayatta olduğu müddetçe bağımsızlık için savaşacaklarını da ekledi.
Yeni Kaledonya’da bağımsızlık yanlısı Kanak liderlerden Christian Tein, internette yayınlanan bir videoda, destekçilerine, Fransız hükümetinin 17 bin kilometre uzaklıktan Kanak halkına dayatmaya çalıştığı anayasal reforma karşı direnmeye devam etmeleri çağrısında bulundu. Tein, Ada’daki yerleşimlerde Kanak halkına yönelik ciddi baskı olduğunu belirterek, “Seferber olmaya devam ediyoruz ve her (türlü) direnişi mahallelerde sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.
‘Nikel’i bırakmak istemiyor
Yeni Kadedonya nikel açısından oldukça zengin. Tahminen Yeni Kaledonya dünyadaki nikel rezervlerinin yüzde yaklaşık 30’una sahip. Adanın ihracatının yüzde 90’ı nikele dayanıyor.
Nikel; paslanmaz çelik, mıknatıs, bozuk para, cama renk vermede ve özel alaşımlarda kullanıldığı için, nikel-kadmiyum, nikel-demir ve nikel-metal hidrit şarj edilebilir pilde, dolayısıyla elektronik araçlarda kullanıldığı için önemseniyor.
Fransa’nın 1853’te kolonisi haline getirdiği Hint-Pasifik bölgesindeki Yeni Kaledonya’da sömürgeci zihniyet değişmeyince ayaklanma çıktı.
Fransa hükümetinin “anayasal reform” adı altında Yeni Kaledonya’nın yerel halkı Kanakları seçimlerde etkisizleştirmek için son dönemde taşınan Fransızları seçmen listesine alma girişimi, buradaki halkı mayıs ortasında ayaklandırmıştı. 13 Mayıs’taa bağımsızlık yanlısı Kanaklar gösterilere başlarken Fransa asker ve polis sevketmiş, olaylarda 2’si polis 7 kişi hayatını kaybetti. 370’ten fazla kişi gözaltına alındı. Fransa, 15 Mayıs’ta TikTok yasaklandı ve 12 gün için olağanüstü hal ilan etti. Çok sayıda araç ve işyeri ateşe verilmişti. Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da adaya gidip görüşmeler yaptı. Adadan 17 bin kilometre uzakta Fransız Parlamentosu’ndaki paketin iptal edilip edilmeyeceği belirsiz.
NOUMEA