“Yeni e” dergisi, yeni sayısında üniversite öğrencisi Enes Kara’nın hayatını alan koşulları değerlendirdi
“Yeni e” dergisi, yeni sayısında üniversite öğrencisi Enes Kara’yı ölüme sürükleyen dinsel kuşatmanın kültür ve siyasetteki etkilerinden yola çıkarak çocukların, gençlerin ve kadınların toplumsal varlığını gasp eden, onların boş zamanlarını angaryayla, karşılığı ödenmemiş emekle çalan siyasal dinin, sömürü ve tahakküm ilişkileri ile iş birliğini tartışıyor. Dosyanın yazarları arasında Hakkı Özdal, Ekinsu Devrim Danış, Şeyma Özcan, Hilal Tok ve Zehra Özocal yer alıyor.
Eray Canberk bu sayıda “Enver Gökçe’yi Yeniden Okurken” başlıklı yazısında sınıfın şairi Enver Gökçe’yi onun toplumcu dünya görüşü ile şiiri arasındaki bağlantılarla anlatmaya devam ediyor.
Evrensel’de yer laan habere göre, dergideki bir diğer yazı ise Ulaş Töre Sivrioğlu’nun kaleminden. Sivrioğlu, İran’daki Marksist hareketin tarihi ve kültürel temellerini tarihin ilk komünist isyancısı Mazdek üzerinden değerlendiriyor. Geçtiğimiz sayılarda dikkat çeken Afrika Şiiri dosyasının editörlüğünü yapan Zekeriya Şimşek, “Kafka çevirmeni” olarak tanınan Kamuran Şipal’in öykücülüğünü ve edebiyatın farklı alanlarında ortaya koyduğu eserleri irdeliyor. Umay Öze, okuyucusu ile buluşan ilk romanı “Toy Taylor” üzerine Halim Şafak’a verdiği yanıtlar ile gençliği, konar-göçerliği, Ankara’yı ve yolda olmayı anlatıyor.
Bu sayıdaki bir diğer sürpriz ise Rus kuramcı Valentine Voloşinov’un “Freudianism: A Critical Sketch” kitabının sonundaki ‘Ekler’ bölümünde yer alan “Yaşamda ve Sanatta Söylem” başlıklı makalesinin çevrisi… Fırat Karadaş’ın çevirdiği makale, dilin sosyolojik olduğunu, ama sosyolojik olanın dilden bağımsız düşünülemeyeceğini, sözceyi oluşturan katılımcıların sosyal etkileşimi dâhil bütün sanatsal-dilsel etkenlerin dilin diyalojik bağlamında gerçekleştiğini tartışıyor.
Hüseyin Ferhad, Önder Karataş, Muzaffer Kale, Hüseyin Köse, İsmail Afacan, Alp Arslan Akman, Arsen Everekliyan, Mustafa Eroğlu, Ahmet Uçar, Uğur Akkaş ve İsmail Güney Yılmaz şiirleriyle; Adnan Özyalçıner, Mustafa Bilgücü ve Roni Nasırkaya öyküleriyle; Gökçe Naz Köse ve Hıdır Murat Doğan bu sayıda çizimleriyle yer alıyor. Ercan Koç ise bu sayıdan itibaren dergide fotoğrafları ile yer alacak.
İSTANBUL