Despotik bir yönetim kurarak‘ tek adam’ kararları alan Putin, yeni dönemin taşlarını döşüyor. Artık ihtiyacı kalmadığını düşündüğü Medvedev’i istifa ettiren Putin’ın Anayasa değiştirtip iktidarını pekiştirmek istediğ iyorumları yapılıyor
Rusya’da Vladimir Putin’in başkan seçilince “düşük profilli’’ olarak başbakanlığa atadığı, anayasa izin vermediği dönemde başbakanlık yaparken de “düşük profilli başkan” olarak değerlendirdiği Dmitriy Medvedev ve bakanlar 15 Ocak’ta istifa ettirildi ve Devlet Konseyi manevrasına soyundu. Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türkiye heyetini, Trablus Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, Tobruk-Bingazi Hükümeti temsilcisi Halife Hafter’i gösterişli şekilde Moskova’da ağırlayıp “Ateşkes Masası” kuran Putin, 13 Ocak’ta ateşkes masası Hafter tarafından dağıtılınca ciddi prestij kaybı yaşadı. Suriye’deki manevralarıyla Şam, Ankara ve Tahran’ı istediği gibi kullanan Putin, Libya konusunda yaşadığı şoktan sonra Medvedev kabinesinin istifasına ilişkin kararnameyi hemen imzaladı. Putin, Federal Vergi Servisi Başkanı Mihail Mişustin’i, Medvedev’den boşalan başbakanlık görevine önerdi. Adil Rusya Partisi Lideri Sergey Mironov ise Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin’i önerdi. Rusya Parlamentosu, Federasyon Konseyi ve Duma’dan oluşuyor. Duma’nın yeni kabineyi onaylaması bekleniyor.
Muhalefet tepkisi
Etrafına oligark (en zengin gruplar) ağır ve istihbaratçılıktan geldiği için güçlü istihbarat ağı oluşturan ve daha önce iki kez başkanlık (2000-2008) yapan Putin, Anayasa üst üste 3 döneme izin vermediği için “yedek profil” olarak Medvedev’i başkan koltuğuna oturtup kendisi bir dönem başbakanlık (2008- 2012 arasında) yapmıştı. Süre dolunca Putin 2012’den yeniden başkanlık koltuğuna oturup Medvedev’i yeniden başbakanlık koltuğuna çekmişti. Putin muhaliflerin adaylığını ve gösterilerini yasaklatarak, agresif dış politika ile desteğini arttırarak Mart 2018’de kendisini 4. kez başkan ilan etmişti. Görev süresi 2024’te dolacak olan Putin Anayasayı da değiştirmek için düğmeye bastı. Putin’in, Anayasa değişiklikleriyle ilgili tekliflerin hazırlanması için Çalışma Grubu’nun oluşturulması kararını imzaladı. Putin’in 5. dönem seçilebilmek için Anayasayla oynamak istediği yorumları yapıyor.
BBC’nin Rusça Servisi’nden Sergei Goryaşko, Putin’in iktidarda kalmak istediğini ve esas sorunun bunun nasıl yapılacağı olduğunu söyledi. Despotik yönetim kuran Putin, seçimlere muhaliflerin adaylığını reddettiriyor. Gösteri yapan siyasi temsilciler ya sokakta ya evlerinde gözaltına alınıyor. Putin’in iç ve dış siyasetteki kirli ilişkilerini, oligarkların oyunlarını yazan gazeteciler ölü bulunuyor. Putin’in çevresinden kopup yurt dışına kaçan istihbaratçılar da gittikleri ülkelerde ölü bulunuyor. Sık sık gözaltına alınan muhalif lider Aleksey Navalny, yapılacak referandumun hileli olacağını öne sürdü. Duma’nın üyesi Rus siyasetçi Gennady Gudkov da, “İktidarın Devlet Başkanı Putin’den Devlet Konseyi Başkanı Putin’e devri bugün başladı. Anayasa değişecek ama Putin’in gücü değişmeyecek” dedi.
MOSKOVA