Tarihten gelen mesleklerden olan Yemeniciliğin ustası Mikail Tekin, 48 yıldır devam ettirdiği mesleği için yok olma tehlikesinin turizmin canlanmasıyla atlatıldığını söyleyerek, ‘Bu mesleği birileri mutlaka yaşatacak’ dedi
Antep’in merkez Şahinbey ilçesi tarihi Kale Altı semtinin yok olmaya karşı direnen mesleklerinden olan Yemenicilik, günümüzde yeniden değer kazanmaya başladı. Yemeniciliğin yok olma tehlikesini kısmi olarak atlattığını söyleyen 1972 yılından beridir ustalığını yapan Mikail Tekin, son 3-4 yıldır yaşanan ekonomik sorunların büyümelerini engellediğini söyledi.
48 yıllık tecrübe
Adıyaman’ın Besni ilçesinden Antep’e göç ettikleri 1972 yılından beridir Yemenicilik yapan Tekin, 48 yıldır aralıksız mesleği sürdürdüğünü ifade etti. Kardeşlerinin bu işi yaptığını ve onlar aracığı ile bu mesleği öğrendiğini aktaran Tekin, gelişen teknoloji ile birlikte 50 yıl önce kullandıkları yemeni ile şimdiki yemeni arasında fark olduğunu, yine ürün çeşitliliği açısından eskisinden daha fazla çeşit olduğunu söyleyen Tekin “Eskiden siyah, bordo ve vişne rengi vardı. Yine şimdiki yemeni eskisinden daha kaliteli ve daha esnek. Kullandığımız deriler organik. Hiçbir kimyasal madde kullanmadan işlenebilir hale getiriyoruz. Buda sağlık açısından daha iyi oluyor” diye konuştu.
‘Ter ve koku yapmaz’
Yaptığı çarıkların en önemli özelliğinin organik deriden ve gözenekli olması olduğunu, bu özelliğinden dolayı terleme, koku yapmadığını, mantarı önlediğini söyleyen Tekin, “Şeker hastalarının ayaklarında yanma sorunu olduğu için bu ürünü kullandıktan sonra rahatladıklarını söylüyorlar. Bu ürünün fabrikasyonu yoktur. Lakin yapım aşamasında kimileri yapıştırma yöntemi ile yapıyor. Bunun özelliği ve estetiği elde yapılıyor olmasıdır. Onun için tüketici bunu aldığı zaman elle dikildiğine dikkat etmelidir” diyerek uyarıda bulundu.
Meslek turizmle tekrar canlandı
Mesleklerinin yok olma tehlikesinin turizmin canlanmasıyla atlatıldığını söyleyen Tekin, “Yemenicilik yeniden keşfedildi. Ama günümüzde kimse çocuğunun bu mesleği öğrenmesini istemiyor. Tüm sanatlar tehlikede. Bu mesleği birileri mutlaka yaşatacak. Mesleğimiz emek ağırlıklı. Diğer sanatlar bazında değerlendirirsek ekonomik boyutu kötü değil. Sadece emeğini kurtarıyor. 3-5 yıldır küçük esnaf yerinde sayıyor, olması gereken yerde değil. Ekonomi daraldığı zaman bu durumdan herkes nasibini alıyor” dedi.