Çatışma ve şiddetin yol açtığı göç ve mültecilik sorununa dikkat çeken Küresel Barış Endeksi’nin yayınlanmasından bir gün sonra, yeni bir mülteci faciası haberi geldi
Yemen açıklarında göçmenleri taşıyan tekne battı. İlk belirlemelere göre 46 kişi boğuldu. İki gün öncesinde ise Tunus’da, bir tenkenin batması sonucu 100 kişi yaşamını yitirmişti.
Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM), sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, “Afrika Boynuzu” bölgesinden (Etiyopya, Cibuti, Somali ve Eritre) gelen ve Yemen açıklarında batan teknede yaklaşık 100 göçmen bulunuyordu. Açıklamada, 39 kişinin kurtarıldığı ve 16 kişinin kayıp olduğu olayda yaşamını yitiren 46 kişiden 37’sinin erkek, 9’unun ise kadın olduğu kaydedildi.
Olayın Yemen’in doğusundaki Hadramevt açıklarında yaşandığı öğrenildi. Afrikalı göçmenlerin, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerine geçme hayaliyle Yemen’e gelmeye çalıştığı ifade ediliyor. Göçmenlerin bir kısmının ise 2014’ten bu yana çatışmaların yaşandığı Yemen’de kaldığı kaydediliyor.
IOM Operasyon ve Acil Durumlar Direktörü Mohammed Abdiker ise, şunlara dikkat çekti: “Her gün 7 binden fazla fakir göçmen bu tehlikeli yolculuğa çıkıyor; Yaklaşık 100 bini sadece geçen yıl aldı. Onlar acımasızca tedavi edilir ve korkunç koşullarda geçer. Bu bitmeli.”
Tunus’ta İçişleri Bakanı gitti
Öte yandan 5 Haziran günü 100 kişinin yaşamını yitirdiği Tunus’taki mülteci olayının ardından İçişleri Bakanı Lütfi Brahim görevden alındı.
Açıklama Başkan Yusf el-Şahid’in resmi ofisinden geldi. Başbakan el-Şahid, geçtiğimiz günlerde Tunus sahillerinde batan bir mülteci teknesinin 180 yolcusundan 68’inin ölmesi olayında güvenlik görevlilerini eleştirmişti. İçişleri Bakanı Brahim’in görevden alınmasının da mülteci faciasından birkaç gün sonrasına denk gelmesi dikkat çekiyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, 30 Nisan’dan bu yana bin 910 yasadışı Tunuslu göçmen İtalya sahillerine ulaştı. Geçen yılın aynı aralığında ise bu sayı 231’di.
AMMAN-TUNUS