Dünyada yaşanan ekolojik yıkım ve buna bağlı gelişen iklim değişikliği yaşamı belirsiz bir geleceğe taşıyor
Kapitalizmin aşırı üretim ve tüketim politikalarıyla karbon yakıtlarından vazgeçmeyen kapitalist dünyada mevsimler değişilik göstermeye başladı. Sonbahar ve ilkbahar mevsimleri kısalıp yazlar uzarken, kışlar ise kısalmaya başladı. Uzmanlara göre küresel anlamda sera etkisi yapan gazların atmosfere salınması bir an önce son bulmazsa bu sorun artarak devam edecek. Dünya daha da ısınacak ve ani gelişen meteorolojik olayların sayısı artacak.
1 derece ısınma büyük olay
Küresel iklim krizini ve meteorolojideki gelişmeleri değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ilıcak, zaman zaman tahmin edilenden soğuk dönemler yaşansa da dünya genelinde sıcaklıkların yükseldiğii belirterek, “Günümüzdeki iklim değişikliğinin bir numaralı sebebi doğaya saldığımız karbon, sera gazı miktarı. O da battaniye etkisi sağlayıp sıcaklıkları artırmaya başlıyor. Bu yavaş yavaş olan bir şey. Hemen bir anda artmıyor. Sıcaklık ortalaması 1 derece arttığında insanlar bunu önemsiz gibi görebiliyor ama bütün dünyanın 1 derece daha ısınması büyük bir olay” dedi.
‘Bir anda kış yok olmayacak’
Dünya genelinde artan sıcaklıklar mevsimlerin yaşanma sürecini de doğrudan etkiliyor. Söz konusu değerlendirme yapılırken yıl içerisinde yaz ya da kış olarak tanımlanan günlerin sayılarına bakılıyor. TRT’den İlyas Umut Özacar’a konuşan Doç. Dr. Mehmet Ilıcak, “Yaz olarak kabul ettiğimiz dönemin gün sayısı artıyor. Kış olarak kabul ettiğimiz gün sayısı da azalıyor. Bir anda kış yok olmayacak. Kışların gün sayısı azalacak. Bazen şiddeti artacak. Bu günlerin ekstrem olayları da artmaya başlayacak. Örneğin yazın sıcak hava dalgasının sayısı artacak, kışın bazı yerlerde bir anda aşırı soğuklar gelerek hava eksi derecelerin altına düşecek. Bu da yaklaşan büyük problemlerden” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ