Ortaokuldan mezun olan öğrencilerin büyük stresle karşıladığı TEOG’un kaldırılmasının ardından yerine getirilen LGS sınavı, dün 2 oturumla yapıldı. Çember sistemi olarak da nitelendirilen LGS’nin sonucunun ardından yaşanacak kaos için kaygılar şimdiden başladı
Yazboz tahtasına dönen ve sürekli değiştirilen eğitim sisteminden dolayı öğrenciler ve veliler kaygılı. 2017-2018 eğitim-öğretim yılının sona ermesine 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin girdiği liseye geçiş sınavı TEOG’un kaldırılmasının ardından getirilen yeni sınav sistemi LGS, büyük stres yaşanmasına neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) liselere yerleştirmede bu yıl ilk kez uygulanan sınav dün saat 09.30’da başladı. Sınav toplam 976 merkezde yapıldı. Öğrencilerin girdiği sınav, iki bölüm halinde uygulandı. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru yöneltildi. Sınavın birinci bölümünün tamamlanmasının ardından, ikinci bölümü saat 11.30’da başladı. Sınavın birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşuyor ve 75 dakika sürdü. Sayısal alandan 40 soru yöneltilen ikinci bölüm ise, 60 dakika sürdü. Sözel bölümde, 8. sınıf Türkçe dersinden 20, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil derslerinden 10’ar soru, sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 20’şer soru yöneltildi. İki bölüm arasında, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için verilen 45 dakikalık sürede okuldan ayrılmalarına izin verilmedi.
Sonuçlar 22 Haziran’da
LGS için zorlu sürecin ilk aşaması tamamlandı. Ancak şimdi tüm dikkatler, alınacak puanlarda ve sonrasında. Sonuçlar, daha önceki sınav takvimine göre 22 Haziran’da mı açıklanacak yoksa seçim sonrasına mı ertelenecek? bu sorunu cevabı MEB tarafından açıklanmadı. Tercih kılavuzuyla ilgili de bir açıklama yapılmaması da kaygıları daha da artmasına neden oluyor.
Gelecekleri söz konusu
Eğitim-Sen 3 Nolu Sendika Hukuk Sekreteri Vedat Kara, “AKP iktidarının yaptığı değişikliklerle demokratik, parasız, bilimsel, anadilde eğitim ilkelerinden uzaklaşarak kaliteyi hızla düşürdü” dedi. Devlet imkânlarının özelleştirildiği gibi eğitimin de özelleştirildiğini söyleyen Kara, bunun en büyük mağdurlarının yoksul çocuklar olacağını kaydetti.
Anadolu Lisesi olmuyorsa, Meslek olmuyorsa, İmam Hatip’e zorunlu hale getirilmesinin insan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Kara, “Biz aslında geçmişten bu yana adrese dayalı sistemi öneriyorduk zaten ama buradaki adaletsiz bir biçimde değil” dedi.
Çocukların geleceğinin söz konusu olduğunu ifade eden Kara, “TEOG sisteminin eleştirebilir yönleri vardı ama görece oturmuş daha adil sistem vardı. Şu anki sistemi nasıl uygulayacaklarına dair bir şey yok” dedi.
Meslek ve İmam hatiplere mecbur bırakılıyor
TEOG’un kaldırılmasının ardından MEB tarafından yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece yüzde 10’u, yani 126 bin 536 öğrenci, Bakan İsmet Yılmaz’ın nitelikli olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşecek. Bu okulların yarısından fazlası İmam Hatip ve Meslek liselerinden oluşacak. Bugüne kadar işaret ettiğimiz sorunu doğrulayan bu açıklamaya daha yakından bakıldığında, 1367 okuldan 747 okulun İmam Hatip ve Meslek liselerinden oluştuğu görülmektedir. Ayrıca daha önce sayısı 600 olarak açıklanan ve ancak sayısı 1367 olarak ifade edilen bu okulların sayısının neden artırıldığı sorusunun yanıtı ise henüz açıklanmadı.
Sınava giden öğretmenler kaza yaptı
Esenyurt Haramidere Tem Bağlantı Yolu’nda meydana gelen kazada, LGS sınavına giden görevli iki öğretmenin içinde olduğu araç kaza yaptı. LGS sınav görevlisi öğretmenlerin olduğu 34 NB 6403 plakalı otomobile arkadan gelen 34 SE 5296 plakalı otomobil çarptı. Çarpmanın etkisiyle direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü bariyerlere çarparak refüjde ters döndü. Bu sırada ters dönen aracın üstlerine doğru geldiğini gören karşı şeritteki iki araç da kaza yaptı. Toplamda 4 aracın karıştığı kazada sürücüler yara almazken, hafif yaralanan 2 öğretmen kontrol amaçlı ambulansla hastaneye götürüldü.
HABER MERKEZİ