Kobanê’ye ilişkin paylaşımları gerekçesiyle hakkında dava açılan Yazar Yavuz Ekinci’ye 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi
Sanal medyada 8 yıl önce Kobanê’ye ilişkin paylaşımları gerekçesiyle hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açılan yazar Yavuz Ekinci’nin yargıladığı davanın karar duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yazar Ekinci ile avukatı Can Ekinci ve Batman Baro Başkanı Erkan Şenses duruşmada hazır bulundu. Duruşmada söz alan iddia makamı, bir önceki duruşmada ceza talepli mütalaasını tekrarlayarak, Ekinci’nin cezalandırılmasını istedi.
‘Bir yazarın fikri olmaz, vicdanı olur’
Esasa ilişkin söz verilen yazar Ekinci, suçlamayı reddetti. Ekinci, “Bir yazarın fikri olmaz, vicdanı olur. Ben de bu çağın ruhu, vicdanı ve hafızasıyım. Benim için bir yazarın fikri, ideolojisi olmaz, vicdanı olur. İnsan yaşamına verdiğim değer karşısında sessiz kalamam, kalmadım da. İddianamede ifade özgürlüğü kapsamında yapmış olduğum paylaşımların propaganda kabul edilmesi mümkün değildir. Bugün bu mahkemede suçlanıp yargılanan ben değil, düşünce ve ifade özgürlüğüdür” dedi. Paylaşımlarda her hangi bir yorumda bulunmadığını sadece fotoğraf paylaştığını kaydeden Ekinci, “AİHM ve AYM kararları doğrultusunda suçlama konusu paylaşımların basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini ve beraatımı talep ediyorum” diye konuştu.
‘İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun olmazsa olmazıdır’
Ekinci’nin avukatı Ekinci, ceza talepli mütalaaya katılmadıklarını ifade etti. Paylaşımlarda propaganda amacı yer almadığını söyleyen Ekinci, “Ayrıca cebir, şiddet ve tehdit içerir bir paylaşım da söz konusu değildir. Savunmalarımıza rağmen mütalaa, iddianamenin kopyala yapıştır şeklidir. Her ne kadar mütalaada suçtan kurtulmaya yönelik savunmasına itibar edilmemesi yazılı olsa da müvekkil zaten hesabı kabul ediyor. Yani suçtan kurtulması gibi bir durum yok. Mahkemenin bu durumu dikkate almasını istiyoruz. Paylaşımların propaganda niteliği taşımadığı açıktır. Bu dosya, ifade özgürlüğü dosyasıdır” dedi. Söz alan Batman Baro Başkanı Erkan Şenses de müvekkilinin savunmasına işaret ederek, paylaşımların 8 yıl önce yapıldığı ifade etti. Şenses, “Paylaşımlar 8 yıl sonra suç sayılıyor. Mahkemeler yargılama yaparken günün siyasal atmosferinden etkileniyor. İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun olmazsa olmazıdır” ifadelerini kullandı. Şenses, müvekkili hakkında beraat verilmesini istedi.
1 yıl 6 ay 22 gün cezası
Mahkeme, kararını oluşturmak üzere duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Ekinci’ye “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 6 ay 22 gün ceza verdi. Mahkeme, Ekinci’nin “suçu tekrar işlemeyeceğine” kanaat getirerek cezanın ertelenmesine karar verdi.
Kaynak: MA