Hakkari’deki yayla yasaklarına tepkili olan köy sakinleri kendi topraklarına özel izinle girebildiklerini söyledi. Yaylalara ulaşmayı pasaportlu geçişlere benzeten köylüler, izin belgesinin valilik ve emniyetten geçtiğini vurguladı
Hakkari ve ilçelerinde birçok yayla “Özel Güvenlik Bölgesi” gerekçesiyle yasaklanıyor. Kent merkezine 18 kilometre mesafede bulunan Berçelan Yaylası yasaklı olmayan birkaç yayladan biri. Ama yaylaya girmek isteyen köylülerden özel izin belgesi isteniyor. Yaylacıların yanı sıra et, süt, yağ ve peynir için yaylara ulaşmak isteyen yurttaşlar da valilikten izin almak zorunda. Bu duruma tepkili olan köylüler, kendi ülkelerinde pasaportlu gezmeye zorlandıklarını belirterek, “Yaylamıza gelmek için sanki bir ülkeden başka bir ülkeye gidiyoruz” benzetmesi yaptı.
Bölge insansızlaştırıldı
Yaylaların gün boyu İnsansız Hava Aracı (İHA) ile takip edildiğini söyleyen köy sakinlerinden Naif Kanat, “Sanki başka bir ülkeye gidecekmişiz gibi elimizde belge olmadan geçemiyoruz” dedi. Yaylalara ulaşmayı pasaportlu geçişlere benzeten Kanat, “Hem kimliğiniz olmalı hem de özel izin belgesi. İkisi olmadan bu yaylaya gelme şansınız yok” diye konuştu. İzin belgesinin valiliğin ardından emniyetin kontrolünden geçtiğini belirten Kanat, “Yoksa geçemezsiniz. Berçelan Hakkari’nin nefes kaynağıdır. Ama maalesef iki yıldır bütün gün boyunca bu yoldan 4 kişi geçmiyor. Bütün bölge adeta insansızlaştırıldı. Biz de burada açık cezaevi hayatı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Sanki İran’a gidiyoruz’
Hayrettin Karataş ise, “Cumhurbaşkanı Hakkari’ye geldiğinde yayla yasakları kalkacak demişti. Bu kesinlikle doğru değil. Belge olmadan buralara gelemezsiniz. Buraya gelirken sanki İran’a ya da Suriye’ye gidiyorsunuz. Pasaportunuz olmadan bırakmıyorlar” diye konuştu. Tayyip Şahin de, şunları dile getirdi: “Bırakın yaylaları, kent merkezini dahi bu OHAL ile tampon bölgeye çevirmişler. Sürekli bir tedirginlik içindeyiz. Huzur desen bir an bile yok. Hükümet yetkilileri sürekli ‘hayvancılığı destekleyeceğiz’ diyorlar. Günden güne hayvancılık bitiyor.”
Bir adım ötesi yasak
Yayla yasaklarına tepki gösterenlerden biri de Binnaz Kanat. Kanat, yaylada büyük bir emek sarf ettiklerini ancak rahatı ve huzuru bulamadıklarını çünkü sürekli bir endişe ile yaşadıklarını dile getirdi. Kumri Alpsar ise, “Buradan elde ettiklerimiz ile hem geçiniyoruz hem de evlatlarımızı okutup bakabiliyoruz. Ama bütün yaylalar yasak. Yasak olmayan bu yaylalardan da iki adım öteye gidemiyoruz. Her tarafta yaşamı zorlaştırmışlar” dedi. Eskiden yaylalarda şenlik havasının hakim olduğunu söyleyen Bilal Alpsar ise, şunları söyledi: “Ama maalesef şimdi yasaklardan dolayı ne tüccar gelir oldu ne de şenlik için ortam kaldı. Bu aslında bir gelir kaybıdır. Ama maalesef hükümet bizlere bunu reva görüyor.”
HAKKARİ