Yatağan’da yeni bir kömür ocağının açılması için ÇED süreci başlatıldı
İzmir’in Yatağan ilçesinde Yatağan Termik santrali yeni bir sahada kömür ocağı açmak için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Kömür madeni yapılmak istenen yer 1. Derece tarihi Sit korumasında bulunan Lagina Antik Kenti’ne ve Turgut Beldesi’ne 500 metre uzaklıkta bulunuyor.
Evrensel Gazetesi’nden Özer Akdemir’in haberine göre, Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından açılmak istenen kömür ocağı şirketin toplamda 14.100,02 ha’lık bir ruhsat alanında açılmak isteniyor. Şirket, bu ruhsat alanının ÇED alanı olarak belirlenen 8,3 ha (8.340 m2) kısmında yıllık 1.000.000 ton/yıl kapasite ile yeraltı işletmeciliğiyle kömür üretimi yapmayı ve işletilmeyi öngörüyor. Proje alanı içerisinde bulunan alanlar 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında “Tarım Alanı” olarak görülmekle birlikte ÇED Raporunda şirket alanın kendi mülkiyetlerinde olduğunu ve madencilik faaliyetleri
Antik kentin adı anılmadı
Şirket yıllardır Karya uygarlığından günümüze kadar gelen Lagina Antik Kenti’nin kalıntıları üzerinden madencilik yapıyor. Antik kentin çeperindeki yapılar ve çocuk mezarları, kuyular gibi antik buluntular maden işletmeleri tarafından yok edilirken, son kömür ocağı ÇED’inde sadece 500 metre uzaklıktaki antik kentin adının dahi anılmaması dikkat çekiyor.
HABER MERKEZİ