Kürt Dil Platformu’nun konferansında sunum yapan konuşmacılar, “Türkçe konuş çok konuş” zihniyetine karşı mücadele edenlerin mirasına sahip çıkmak gerektiğine dikkat çekti
21 Şubat Anadil Günü kapsamında Diyarbakır’da ‘Dilimiz kimliğimizdir, dilimiz varlığımızdır’ sloganı ile konferans düzenleniyor. Kürt siyasi partilerinin bir araya gelmesi ile oluşturulan Kürt Dil Platformu’nun düzenlediği konferansa platform bileşeni siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Konferansta sözü alan PSK’den Hasan Dağtekin, dilin resmi olması için devletin atacağı adımları beklemeden harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı. Uluslararası yasaların dayatılması gerektiğini söyleyen Dağtekin, Kürt dili çalışmalarında atılan her adımın önemli olduğunu işaret ederek, Kürtçe çalışmalara halkı katmanın önemine değindi.
‘Yaşamın her alanında Kürtçe konuşulmalı’
Konuşmasına Diyarbakır sokaklarında gördüklerini anlatarak başlayan KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, “Esnaf ile Kürtçe konuştuğumuzda şaşkınlık veren bir yüz ile karşı karşıya kalıyoruz. Otobüste aramızda Kürtçe konuştuğumuzda bizi dinleyenler, daha önce konuştuğu Türkçe dilini Kürtçeye çevirdi. Bu örnekler, yaşamın her alanında Kürtçenin konuşulması gerekliliğinin önemini gösteriyor” diye konuştu.
‘Annem haklıydı’
DBP il yöneticisi Hayrettin Altun ise, 12 Eylül’de işkence altında dayatılan “Türkçe konuş çok konuş” sözünü hatırlatarak, “O dönemde anadilinde ısrar edenlerin bıraktığı mirasa sahip çıkılması” çağrısında bulundu. Anadilin gelişiminde annelerin rolüne değinen Altun, “Üniversite okuduğum dönemde eve geldiğimde Türkçe konuştuğumda annemin ‘ha ev tirkî ji ku derket – Bu Türkçe nerden çıktı’ tepkisi ile karşılaştım. Haklıydı, Türkçenin eve girmesini istemiyordu. Çünkü her yerde Türkçe konuşuluyordu. Kürtçe üzerinde ise, yoğun baskı vardı. Halen de var. Aslında yaşadıklarımız bize Kürtçenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
Platform Sözcüsü Şerefxan Cizırî de, “Marx’ın Kürtçe kitabı yok. Başka dillerde Marx’ı okuyorduk. Bilgi almaya Türkçe ile başladık. Daha sonra çıkan Kürtçe dergi ve kitaplardan faydalandık. Tabi yine yoğunluk Türkçe oldu. Anadilimiz Kürtçedir. Bilgi akışını anadilinde alırsan bilginin kalıcı olması daha da etkili olur” dedi.
Konferans, katılımcıların tartışmalarıyla sürüyor.
Kürt Dil Platform’un içerisinde yer alan bileşenler şöyle; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur) ve Azadi Partisi.
Kaynak: MA