Trans bir kadın olarak toplum ve devlet tarafından sürekli ayrımcılığa maruz bırakıldığını belirten Ebrar Sultan Başar, ‘Ben bu iktidarın zorladığı hayatta var olmaya çalışıyorum’ dedi
Kendisini Boğaz Köprüsü’nden atarak intihar eden Eylül Cansın, yakılarak katledilen Hande Kader, evinin önünde saldırıya uğrayarak katledilen Esra Ateş ve daha binlerce trans kadın hayattan koparılıyor. Ebrar Sultan Başar, Türkiye’de LGBTİ+ bireyi olarak yaşadığı sorunları anlattı. İlk iş deneyimini 16 yaşındayken tekstil atölyesinde yaşayan Başar’ın en büyük sorunu iş bulamaması. Trans kadın olmasının iş yerinde sorun yarattığını ve işten çıkartıldığını dile getiren Başar, sonrasında yaptığı tüm işlerden de çıkarıldığını söyledi. “Mecburen, bana dayatılan seks işçiliğini yapmak zorunda kaldım, bundan da hiç memnun olmadım” diyerek sözlerine şu ifadelerle devam etti, “Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldım. Çok küçük yaşlarda bunlar başıma geldi ve bunun tek sebebi toplumdu. Toplumun beni cinsel kimliğim yüzünden bir tehdit olarak görmesiydi.”
‘Kime şikayet edeceğim?’
Ayrımcılığın ilk olarak ailede başladığına dikkat çeken Başar, eğitim hayatını da bu yüzden sonlandırmak zorunda kaldığını aktardı. Yaşadıklarının ardından psikolojisinin bozulduğuna değinen Ebrar Sultan Başar, “İnsanların vicdanına sormak istiyorum: Bir vicdan muhasebeniz, bir adaletiniz varsa, o bize de işlesin. Bu ülkede çocuklar istismar ediliyor. Hayvanları katlediyorlar. Doğayı yerle yeksan ediyorlar. Kadınlara şiddet uyguluyorlar. Tutup da bir insanın cinsel kimliğini tartışamazsın” diye konuştu. AKP iktidarında büyüdüğünü belirten Başar, “Bana en çok ayrımcılığı bu hükümet yaptı. Hastanede o zihniyetin doktoru beni içeri almadı ve hakaretlerle kovdu. O zihniyetin polisi durduk yere kimliğim yüzünden aşağılayıp eve yolladı. Ben bu hükümetin zorladığı hayatta var olmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı. Polis tarafından darp edilerek otobanın ortasına atıldığını söyleyen Başar, “Ben şimdi kimi kime şikayet edeceğim?” dedi. Birkaç aydır bir sivil toplum kuruluşunda çalıştığını ve burada ayrımcılığa uğramadığını belirten Başar: “Ama bu durum geçmişte yaşadığım haksızlığı meşrulaştırmıyor. Benim gibi olan birçok insan var. İnsanlar artık şiddet görmekten bıktı. Bu duruma medyayla, çeşitli eylemlerle tepki gösterebiliriz. Merkez medya bizi çok kötü lanse ediyor, alternatifler yaratmamız gerek” dedi.
İSTANBUL