Yerel seçimlere ilişkin açıklama yapan Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği, kadınların eşitlikçi kadın dostu kentler istediklerini belirterek, taleplerini sıraladı
Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği, 31 Mart yerel seçimlerinden kadınların beklentilerine ilişkin dernek binalarında basın toplantısı düzenledi. Dernek üyelerinin katıldığı toplantıda, basın metnini dernek başkanı Semra Köroğlu okudu. Eşitlikçi kentler istediklerini belirten Köroğlu, seçimlere giren siyasi partilere çağrı yaparak taleplerini şöyle sıraladı:
“*Nüfusu 100.000’i geçen belediyeler sığınak ve kadın danışma merkezi açma zorunluluğunu yerine getirmeli, her belediye şiddete maruz kalan kadınların erişebileceği merkezleri yaygınlaştırmalı.
Toplumsal cinsiyete duyarlı
*Kadına yönelik şiddetle mücadelede uzmanlaşmış kişiler hizmet sunmalı, her mahallede kadınlar için hukuki ve psikolojik destek sağlayacak merkezler açılmalı. Yerel yönetim bütçeleri belirlenirken toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yapılmalı. Kadınlara destek veren tüm kurum ve mekanizmalarda 7/24 telefon hattı oluşturulmalı. Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığa ve şiddete karşı politik tutum belgesi, yerel yönetimler tarafından hayata geçirilmeli. Tüm mahalli idarelerde toplumsal cinsiyet eğitimleri zorunlu olmalı.
*Mahallelerde mesleki ve teknik kurslar açılmalı. Kadın yoksulluğunu çözecek istihdam politikaları geliştirilmeli. Üretici pazar alanları artırılmalı, ucuz ve kaliteli gıda bankaları oluşturulmalı.
8 Mart tatil olmalı
*8 Mart kadınlar için resmi tatil olmalı. Sokak güvenliğini sağlamak için aydınlatmalar ve kaldırımlar iyileştirilmeli, uzak mesafeye hizmet vermeyen belediye otobüsü ve bu araçların güvenlik sorunları derhal çözülmeli. Çocukların psikolojik, fiziksel biyolojik gelişmelerine katkı sunacak tüm faaliyetleri yerine getirmeli spor, sosyal kültürel faaliyetler artırılmalı.
*Üreme sağlığı hizmetleri ücretsiz, kolay ve ulaşılabilir olmalı. Yerel hizmetler çok dilli olmalı. Kentin tarihsel ve doğal dokusunu koruyarak konut ihtiyaçları giderilmeli ve sosyal konutlar oluşturulmalı. Tarım arazileri ve yeşil alanları koruyacak imar planları oluşturulmalı. Yerel yönetimlerin tüm çalışmaları ekolojik dengeyi gözeterek planlamalıdır.”
HABER MERKEZİ