Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, ‘Öcalan’ sloganı atan Tahir Tuğrul’a verilen cezayı hukuka aykırı buldu
Mersin’de, 2014 yılında Kobanê’ye yönelik saldırıları protesto ettiği sırada “Öcalan” diyerek slogan atan Tahir Tuğrul’a Mersin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesince “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 6 aylık hapis cezası verildi. İtiraz üzerine dava dosyasının taşındığı Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, “örgüt propagandası” suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek, “hukuka aykırı” olduğuna hükmettiği mahkumiyet kararını bozdu.
“Öcalan, Öcalan” şeklinde slogan atan Tuğrul ve “Bijî Serok Apo” sloganı atan M.Ç., T.A. ve M.T. hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Mersin Cumhuriyet Başsavcılığında soruşturma açılarak, haklarında aynı suçlamayla Mersin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesince dava açıldı. Mersin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, M.Ç.’nin beraatine, M.T. hakkında ise hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verirken, Tuğrul ve T.A.’ya ise 10’ar ay hapis cezası verdi. Verilen karara karşı 2017’de Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’ne istinaf başvurusu yapıldı. Tuğrul, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’nin duruşmasına katılmadığı için hakkında verilen mahkumiyet kararı onaylanırken, T.A. ve M.T. hakkında ise CMK’nin 280/2 maddesi uyarınca beraat kararı verildi.
AYM’ye başvuru
Tuğrul, 2017’de “Mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM, “başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle” yapılan başvuruyu reddetti. Bunun üzerine ise Tuğrul, avukatı Mehmet Altuntaş aracılığıyla 27 Eylül 2021’de Yargıtay’a başvurdu. Başvuruyu 5 Ocak 2024’de karara bağlaya Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, “örgüt propagandası” suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek, mahkumiyet kararının hukuka aykırı olduğuna hükmedip, dosyayı bozdu.
‘Hukukun kırıntısı yok’
Verilen hukuk mücadelesini değerlendiren Av. Altuntaş, “Yaşadığımız bu durum bize önce ‘eşşeğimizi kaybettirip, sonra bulduruyor’ durumudur. Bu sloganlar asla suç değil ve olmamalı da ama gelinen aşamada adalet mekanizması o kadar kötü işliyor ki artık böyle kararlara bile sevinir olduk. İşin vahim olan tarafı Tahir Tuğrul da dahil böyle kötü kararlar yüzünden binlerce insan mağdur oldu ve hala oluyor. Hukuk devletinin kendisi bir yana kırıntısı bile olsa bunların yaşanmaması gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: MA