İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit uygulanan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 21 aydır haber alınamazken, Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile ailelerin yaptığı 299 başvuruya yanıt verilmedi
Uluslararası komplo ile Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat 1999’dan bu yana ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 21 aydır haber alınamıyor. Öcalan’ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu, müvekkilleri ile en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüşürken, ailesi ise 25 Mart 2021 tarihinde Öcalan’ın sağlık ve güvenliğiyle ilgili kamuoyunda yaşanan kaygılar üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 4 buçuk dakikalık kesintili telefon görüşmesi Öcalan’ın 24 yıllık tutukluluk süresi boyunca yaptığı 2’nci telefon görüşmesi oldu. Kısa görüşmenin ardından bir daha Öcalan’dan haber alınamadı.
Son avukat görüşü
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarına rağmen her fırsatta Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda görüş ve öneriler sunan PKK Lideri Abdullah Öcalan, avukatlarıyla yaptığı son görüşmesinde, iktidarın tüm savaş ve çatışma politikalarındaki ısrarına karşı “Kürt sorununda çözüm için hazırım” mesajını verdi.
‘Devlet yanlış oynuyor’
Abdullah Öcalan, kardeşi Mehmet Öcalan ile 25 Mart 2021’de yaptığı kesintili telefon görüşmesinde ise, kendisine uygulanan tecritle beraber hem aile hem de avukat görüşlerinin engellenmesine karşı tepkisini şu sözlerle dile getirmişti: “Bu yaptığınız çok yanlış. Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Bu hukuki değil, doğru da değil. Bu asla kabul edilemez. Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum. Bu hukuki bir şeydir.”
299 başvuru
Asrın Hukuk Bürosu, kesintili telefon görüşmesi sonrası Abdullah Öcalan ile görüşmek için birçok başvuruda bulundu. Avukatlar, her hafta hem kendileri hem de aileleri adına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne görüşme başvurusunda bulundu. Son görüşmeden Abdullah Öcalan ile görüşmek için avukatları 220, aile ve vasisi ise 79 başvuru yaptı. Ancak başvurular yanıtsız bırakıldı.
Disiplin cezaları
Haber alamama durumu derinleştiği bu süreçte avukatlar, Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların, aile ve avukatları ile yüz yüze görüşmelerinin sağlanması için 22 Kasım 2021 tarihinde Bursa İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusunda bulundu. Hakimlik, 3 aylık aile ve 6 aylık avukat disiplin cezalarını gerekçe göstererek, başvuruları reddetti. Avukatlar, Disiplin Kurulu’nun verdiği cezalara ilişkin Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, İnfaz Hakimliği’nin “usul ve yasaya aykırı bir şey görülmediği” gerekçesiyle avukatların itirazının reddine karar verdi.
AYM’nin suç ortaklığı
Verilen “disiplin” cezalarının içeriğine ulaşamayan ve bu cezaların kendilerine tebliğ edemediğinden ötürü itirazlarda bulunamayan avukatlar, 12 Mayıs’ta aile ziyaretlerinin “hukuksuz” disiplin cezalarıyla engellenmesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM, 12 Ocak tarihinde avukatların yaptığı bu başvuruyu reddetti.
Binlerce başvuru yanıtsız
Abdullah Öcalan ve diğer tutuklulardan haber alamama durumu hukuk örgütlerini harekete geçirdi. Dünya genelinde 22 ülkeden binlerce avukat İmralı’da ağır tecrit koşullarında tutulan Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Yapılan başvurulara henüz yanıt verilmedi. Tecridin giderek derinleşmesine karşı HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ile HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 20 Ekim’de PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Daha sonraki süreçlerde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile birçok HDP milletvekili de Abdullah Öcalan’la görüşmek için başvuruda bulundu.
Yapılan bu başvurulara da henüz bakanlık cevap vermiş değil.
Kaynak: Ergin Çağlar / İstanbul-MA