Ankara ile Washington arasında teslim tarihi yaklaşan S-400 nedeniyle gerilim yükselirken görüşme trafiği de arttı. Trump, konuya ilişkin Erdoğan ile görüştükten sonra Brunson meselesinde olduğu gibi ABD vatandaşı Serkan Gölge serbest bırakıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ise ‘Türkiye S-400 alırsa, çok etkin ve çok olumsuz sonuçlarla karşılaşacak’ açıklaması geldi.
Ankara’nın Moskova’dan satın aldığı ve temmuz ayında Türkiye’ye teslim edilmesi beklenen S-400 füze savunma sistemi nedeniyle ABD ile gerilim her geçen gün devam ediyor. ABD’den üst üste S-400’den vazgeçilmemesi halinde yaptırımların geleceğine yönelik açıklamalar gelirken ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında telefon görüşmesi yapıldı.
Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Direktörlüğü, görüşmede çelik sektörüne yönelik ilave tarifenin kaldırılmasından duyulan memnuniyet paylaşıldı, bu kararın 75 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine ulaşılmasına katkıda bulunacağı vurgulandı. Açıklamada Erdoğan’ın S-400’lerle ilgili çalışma grubu kurulması önerisini yinelediği belirtildi.
Haziran’da yüz yüze ele alacaklar
Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan da açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İki lider, ticaretin arttırılmasına yönelik ortak arzuları, Başkan’ın Türkiye’ye çelikte uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 50’den yüzde 25’e düşürme kararı, Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemi satın alma planı ve gelecek ay Japonya’nın Osaka kentindeki G-20 Zirvesi sırasında görüşmeleri devam ettirme fırsatı dahil bir dizi ikili konuyu ele aldı.”
Geçen haftalarda ABD Başkanı Trump’ın Temmuz ayında Türkiye’ye geleceğine yönelik haberler yapılmış ancak daha sonra iki liderin Japonya’da 28-29 Haziran’da yapılacak G-20 Zirvesi kapsamında görüşebileceği kaydedilmişti.
Gölge’ye apar topar tahliye
Ankara, S-400 alımı nedeniyle gelecek olan ABD yaptırımları nedeniyle görüşme trafiğini arttırıp yeni öneriler sunarken dikkat çekici bir gelişme daha yaşandı. Rahip Brunson’ın tutuklanması nedeniyle geçen sene süren krizde ABD, serbest bırakılmadığı takdirde yaptırımların geleceği kararını dillendirince Brunson serbest bırakılmıştı. Benzer bir gelişme de Erdoğan ile Trump’ın yaptığı son telefon görüşmesinin ardından geldi. ”FETÖ üyeliği” suçlamasıyla üç yıla yakın süredir Türkiye’de tutuklu bulunan ABD vatandaşı ve NASA çalışanı Serkan Gölge serbest bırakıldı.
Gölge’nin serbest bırakıldığı bilgisi ise eşinin Reuters’a yaptığı açıklamayla duyuldu. Kübra Gölge, eşinin nasıl ve neden serbest bırakıldığı konusunda bilgisi olmadığını, ama karardan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da, sözcülük görevine geldikten sonraki ilk kameralı basın brifinginde sorulara geçmeden önceki açıklamasında Gölge’nin serbest bırakıldığını doğrulayarak son dakika bilgisi olarak paylaştığı karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
ABD’den geri adım yok
Serkan Gölge’nin serbest bırakılmasının ABD’den S-400 nedeniyle gelen açıklamaların yumuşayacağı beklenirken sert tonda bir açıklama daha yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus, Türkiye’nin S-400 sevkiyatını tamamlaması halinde yaptırımlarla karşılaşacağını açıkladı. Ortagus, ABD’nin konuya ilişkin pozisyonunu değiştirmediğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus
Sözcü Ortagus’a düzenlendiği basın toplantısında, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemine ilişkin bir soru yöneltildi. Ortagus, soruya verdiği yanıtta ABD’nin pozisyonunun değişmediğine dikkat çekerek, “Türkiye S-400’lerin teslimatını tamamlarsa, çok etkin ve çok olumsuz sonuçlarla karşılaşacak” dedi. Ortagus, bu olumsuz sonuçların “F-35’lerin alımı ve üretimine katılımının askıya alınması ile CAATSA nedeniyle yaptırımlar uygulanmasını” olacağını söyledi.
Denge politikasında sona gelindi
Kısa adı CAATSA olan ABD’nin Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası, Rusya’dan silah alan ülkelere yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Türkiye, yaptırımları önlemek için birçok görüşme yapsa da S-400 alımından vazgeçmeyeceğine dair üst üste açıklamalar yapıyor. S-400 alımından vazgeçmesi halinde Suriye sahasında başta İdlib olmak üzere Rusya ile sorunlar yaşayabileceğini düşünen Ankara, orta bir yol bulmak için çabalıyor. Ancak ABD, Türkiye’nin önerilerini reddederek, S-400 alımından vazgeçilmesini istiyor. Rusya ise son günlerde Suriye ordusuyla birlikte İdlib’e yönelik harekatına hız vererek olası vazgeçme seçeneğinde Türkiye’ye mesaj veriyor.
Ankara, İdlib’deki çatışmaları engellemek için Moskova ile görüşmeler yapmış ama görüşmelerden olumlu sonuç çıkmadığı belirtilmişti. Ankara’nın bunun üzerine İdlib’deki silahlı güçlere TOW füzesi dahil silah sevkiyatı yaptığı bildirilmişti. Rusya ise bunun üzerine İdlib harekatına hız vermiş, Til Rifat’a üs kurmuştu.
DIŞ HABERLER