Wan’da özel bir hastanede yanlış kan verildiği için yoğun bakımda olan Makbule Kaya’nın ailesi, özel hastanenin hematoloji uzmanları olmadığı gerekçesi ile Ankara’dan bir doktorla telefonla tedavi bilgisi aldıklarını ve olayı örtbas etmeye çalıştıklarını söylediler
İstanbul’dan Wan’a gelen Makbule Kaya, Lokman Hekim Hastanesi’nde yanlış kan grubunun verilmesiyle maruz kaldığı ihmallerden dolayı yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.
JINENWS’ten Rahime Tekin’in haberie göre, özel sağlık kuruluşu Lokman Hekim Hastanesi’ne 20 Mart’ta bel fıtığı rahatsızlığı ile giden Kaya’ya ameliyat olması gerektiği söylendi.
Kaya yoğun bakımda
Bir sonraki gün ameliyata alınan 33 yaşındaki iki çocuk annesi Kaya’ya 0 Rh + kan verilmesi gerekirken A Rh + grubu kan verildi. 7 gün boyunca aynı hastanenin yoğun bakım servisinde tutulan Kaya daha sonra Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne sevk edildi. Durumdan üç gün sonra haberdar edildiğini belirten aile, Kaya’nın hayati riskinin devam ettiğini söyledi.
Sürekli kan verildi
Yaşanan süreci anlatan Kaya’nın eşi Emrah Kaya, ameliyattan sonra servise alınan eşinin bir süre sonra fenalaşarak yoğun bakıma alındığını söyledi. Kaya, “Yoğun bakıma alındıktan sonra bize bilgi verilmedi. Sorduğumuzda da narkozun etkisinden olduğu söylendi. Sürekli kan verildi ve biz durumu 3 gün sonra hastanede çalışan bir personel sayesinde öğrenebildik” dedi.
Olayı sakladılar
Durumu öğrendikten sonra bilgi almaya çalışan aileye hastane yönetimi tarafından, “Ankara’dan gelecek olan makineyi bekliyoruz” denildi. Kaya’nın verdiği bilgiye göre, aile sürekli yetkililer tarafından oyalanırken, “Bize gerekli müdahaleleri yaptıklarını söylediler. Bir türlü ‘Bizim yanlışımızdır, hastaya yanlış kan verdik’ demediler” diye konuştu. 27 Mart’tan sonra YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne geldiklerini ifade eden Kaya, “Bütün olanları buraya geldikten sonra öğrendik. Bile bile hastamızı ölüme terk etmişler. Eğer zamanında saklamak yerine bize bilgi verselerdi, hastamıza bir çare bulurduk” sözlerini kullandı.
13 bin TL para verdiler
Hastaneden şikayetçi olduklarını belirten Kaya, hastane yönetiminin, iki personelden şikâyetçi olarak işten çıkarmalarına da tepki göstererek, “İki personel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar, bunlar hatalıdır diye. Bu şekilde kendi hatalarını ört pas ediyorlar” dedi. Kaya ayrıca, bu hastaneye ameliyat için 13 bin TL ve her kaldıkları gün için ekstra ücret ödediklerini söyledi.
Telefonla bilgi aldılar
Bir diğer aile üyesi Soner Kaya da, “Buradaki imkânlar sınırlıysa hastamızı başka yere götürelim teklifinde bulundum. Ankara’da hematoloji uzmanları olduğu ve gerekli bilgiyi ondan aldıklarını söyledi. O bilgi ile telefon üzerinden hastayı tedavi etmeye çalıştılar. Bize hiçbir sorun yokmuş gibi anlattılar.” Kaya’nın verdiği bilgiye göre, YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nden makine talep eden Özel Lokman Hekim Hastanesi’ne, “Sizde hematoloji doktoru olmadığı için ilgili makineleri veremeyiz, hastayı bize sevk edin” yanıtı verilmiş.
Kaya son olarak, ” Hastayı tedavi edecek yetkileri olmadığı halde olayın üzerini örtbas etmek için üniversite hastanesine göndermemişler” dedi.
WAN