Geçen yıl yaşanan orman yangınlarında Kürtlerden mültecilere kadar herkes suçlandı ama aslında sorunun bu alana önem verilmemesi olduğu ortaya çıktı. Şimdi yeniden yangın mevsimi geliyor ve hazırlıklar hâlâ yetersiz
Türkiye’de geçtiğimiz yıl ocak ile ağustos ayları arasında 177 bin 476 hektar ormanlık alan kül oldu. Ege ve Akdeniz’de büyük hasara neden olan orman yangınlarının haftalarca söndürülememesi eleştirilere neden olmuştu. Yaz ayları başlarken Türkiye’nin olası bir orman yangınına ne kadar hazır olduğu tartışılıyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında 2270 ilk müdahale aracı, 1065 arozöz, 185 dozer, 263 greyder, 20 uçak, 55 helikopter, 8 insansız hava aracı kullanılacağı açıklandı. Ancak bunlardan uçak ve helikopterler henüz göreve başlamadı.
Euronews’e konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ”Ülkemizde 1 Mayıs-1 Kasım tarihleri arası yangın mevsimi olarak tanımlanmıştır ve tüm hazırlıkların yangın mevsimi öncesinde tamamlanması yangınlara hazırlık açısından önemlidir. Ancak araç, gereç ve personel açısından henüz hazır olmadığımız ortadadır” diyor. ‘Orman yangınlarıyla mücadele yangın öncesinde başlar’ diyen Prof. Tolunay, orman yangınları ile mücadeleyi uçak ve helikopter sayısına indirgemenin de hatalı bir bakış açısı olduğunu belirtiyor.
Bütçe azaltıldı
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış ise yangınla mücadelede ilgili yatırım bütçesinin arttırılması gerekirken aksine azaltılmasına tepkili. Yangınla mücadele bütçesinin azaltılmasının nedeni olarak da 2018 yılından beri ülkede devam eden ekonomik krizi işaret ediyor. Atmış’ın euronews’e verdiği bilgilere göre 2022 yılında yangınla mücadele için OGM’nin kullanacağı bütçe 107 milyon TL. Ve bu rakam 2017 ve 2018 bütçelerinde ayrılan payların altında.
Prof. Dr. Erdoğan Atmış, ayrıca, yangın mevsiminde insan-orman etkileşiminin azaltılmasının önemine dikkat çekiyor. Bu etkileşim azaltılmadığı gibi orman alanlarına yerleşim yerlerinin kurulmasıyla yangınların son yıllarda daha da arttığına vurgu yapıyor. Akdeniz kuşağında olan Türkiye’nin kendi filosu olması gerektiğine değinen Prof. Dr. Erdoğan Atmış, masraftan kaçınıldığı görüşünde: ”Bu yıl yapılacak hazırlığın olağanüstü olması gerekiyordu. Geçen yıl yaklaşık 140 bin hektar yandı 15 günde. Şimdi kurumlara bakılınca normal hazırlıklar varmış gibi görünüyor. Ormancılık politikaları revize edilmeli. Ve bu revize kamu ve doğa yanlısı olmalı. Gönüllülük sistemini işler hale getirmeliler. Ve bu gönüllülerin de ciddi eğitimden geçmesi sağlanmalı. Yangın işçileri çok iyi eğitilmeli ve araç gereç arttırılmalı.”
HABER MERKEZİ