SES Van Şube eşbaşkanı sezer Örenç, Van eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yangının uygulanan sağlık politikaları ile ilgili olduğunu söyledi. Örenç, ‘Böyle olunca yangın da çıkar, başka ihmaller de meydana gelir’ dedi
Geçtiğimiz günlerde Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan yangın ile ilgili konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Eşbaşkanı Sezer Örenç, yangının nedeninin, hastanenin kapasitesinin üzerinde hizmet vermesi olduğunu söyledi. OHAL ile birlikte ülkedeki sağlık hizmetlerinin geldiği noktayı da değerlendiren Örenç, “OHAL’in bir an önce kaldırılıp, işinden edilen sağlık emekçilerinin işlerine iade edilmesi ve getirilen ‘güvenlik’ soruşturmalarının kaldırılması gerekiyor” dedi.
Hastaneler birleştirilince
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bulunan trafo ünitesinde, geçtiğimiz günlerde belirlenemeyen bir nedenle yangın çıkmış ve yangın nedeniyle hastanenin acil servis ve ek binasında elektrik kesintisi meydana gelmişti. Bu nedenle, doğumhane, kardiyoloji, acil bölüm ve çocuk yoğun bakım üniteleri işlevsiz hale gelmişti. Bu bölümlerde yatan hastalar, başka hastanelere sevk edilmişti. Hastanede birçok bölüm hizmet veremiyor. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Mahmut Ruvanas’a konuşan Örenç, trafoda yangın çıkan bölümün, hastanenin “akıllı” bölümü olduğunu belirterek, “Yangının çıkış nedeni kapasitesinin üzerinde hizmet vermesidir. Sonuç itibariyle Van gibi büyük bir şehirde bulunan tek devlet hastanesidir. Hastaneler birleştirilince böyle büyük sorunlar meydana geliyor” dedi. Buna rağmen sağlığı özelleştiren ve piyasalaştıran Şehir Hastaneleri’ni sık sık gündeme getirdiklerini ifade eden Örenç, “Sağlık hizmetlerinin kentin her tarafına eşit bir şekilde dağıtılması halinde birçok sorunun da önüne geçilir. Hal böyle olunca yangın da çıkar, başka ihmaller de meydana gelir” diye konuştu.
Tek bir noktada toplanmış
Örenç hastaneye bölge illerden çok büyük bir akışın olduğuna dikkat çekti. Ama hastanenin yapı ve personel olarak yetersiz kaldığını söyleyen Örenç, “Bu etkenler birçok olaya davetiye çıkarıyor. Sağlık politikalarında geldiğimiz nokta budur” dedi. Hastanelerin kente yayılması gerektiğini vurgulayan Örenç, “Böylelikle sıkışıklığı ve yığılmışlığı da önler, ulaşımı da kolaylaştırır. Bütün bölge illerine hizmet eden bir hastanenin tek bir noktada toplanmış olması çok ciddi bir yığılmayı da beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.
Sağlık ile ilgili değil
Özellikle Şehir Hastanelerinin sürekli topluma iyi bir şeymiş gibi anlatıldığını ifade eden Örenç, “Şehir Hastanelerinin toplum sağlığı ile ilgili bir bağlantısının olduğunu düşünmüyoruz. Şehir hastaneleri sağlığın piyasalaştırılması ve özelleştirilmesine yönelik bir adımdır. Şehir hastaneleri projelerinden vazgeçip, tekrardan eski sisteme dönmek sağlık açısından çok daha iyi bir adım olacaktır” diye belirtti.
Büyük sıkıntılar doğurdu
Hastanelerdeki personel açığının OHAL ile birlikte başlatılan ‘güvenlik’ soruşturmaları ile had safhaya ulaştığını belirten Örenç, “İşten çıkarılan sağlık emekçilerinin de boşluğu sağlık alanında ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden oldu. OHAL hem sağlık emekçileri açısından hem de sağlığa ihtiyaç duyan toplumsal kesimler açısından büyük sıkıntılar doğurdu” şeklinde konuştu.
VAN